Prijava

Vaša prijava

Svi ste pozvani na svečano imenovanje Parka Jadranka Cumbaja, heroja s maljutkom

[]

Park omeđen Šenoinom, te ulicama Seljine brigade i Antuna Cvetkovića, na svečanoj ceremoniji s početkom u 10 sati dobit će ime po heroju Domovinskog rata, našem sugrađaninu, Jadranku Cumbaju.

Jadranko je poginuo je u 28-moj godini na početku vojno-redarstvene akcije Oluja, u zoru 4.kolovoza 1995., na petrinjskom bojištu, u Mošćenici, kao pukovnik Hrvatske vojske.

Cumbaj je na bojište otišao na samom početku Domovinskog rata, imao je 24 godine i tada je bio izvrstan student Strojarskog fakulteta. Dragovoljno se javio u Narodnu zaštitu tadašnje mjesne zajednice Stari grad, put ga je vodio do 2. gardijske brigade HV-a Gromovi, a kasnije postaje dio samostalne diverzantske satnije Cobre. Ostaje zapamćen kao izvrstan ‘maljutkaš’, vrsni stručnjak specijalist za rukovanje protuoklopnom raketom s MCLOS navođenjem. Prvi je u Domovinskom ratu uz pomoć termovizijskog sustava tijekom noći uništio neprijateljski tenk M-84 koji se nalazio preko rijeke Kupe. Upravo zbog sposobnosti da ‘jednim prstom vodi raketu do cilja’, kako pričaju njegovi suborci, te pilotske značke koju je imao na beretki, dobiva nadimak Pilot.

Suborci pričaju kako je uništio ukupno 29 neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila, a upravo je u Oluji želio tu brojku zaokružiti na 30. Nažalost, iz te se akcije nije vratio živ, poginuo je od posljedica ranjavanja gelerima iz granate.

Jadranko Cumbaj rođen je 13. prosinca 1967. godine u Zagrebu, a živio je i odrastao u obiteljskoj kući u Sisačkoj ulici u Velikoj Gorici, gdje su i danas njegovi roditelji i sestra. Kao dijete proveo je godine igrajući se upravo u parku koji će od danas nositi njegovo ime, na vječni spomen i u slavu heroja s maljutkom.

 

Ova objava Svi ste pozvani na svečano imenovanje Parka Jadranka Cumbaja, heroja s maljutkom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.