Prijava

Vaša prijava

Podaci o konzumaciji e-cigareta kod mladih su poražavajući, a po konzumaciji alkohola smo među prvih 10 u EU

[]

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Zagrebačka županija organizirala je  Stručni skup na temu ‘Suvremene borbe: Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete’, koji je održan u velikogoričkom Domu kulture Galženica. Dvorana na drugom katu bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a brojni su zdravstveni djelatnici s pozornošću slušali zanimljiva predavanja, koja su u središte stavila temu ovisnost o duhanu, koja je sve viša među mlađom populacijom.

– Svake godine u drugom gradu u županiji obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tema nam je suvremena borba i izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigaretama, a o tome su govorili sjajni predavači. Na području Zagrebačke županije djeluje i Povjerenstvo za prevenciju zlouporabe droga, koje radi na provedbi akcijskih planova. Imamo svakakvih tipova ovisnosti na području naše županije. Nije alarmantno, ali nije ni zanemarivo – istaknula je Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije.

Foto: Stručni skup na temu „Suvremene borbe: Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete“/G.Kiš, Cityportal.hr

‘Iskustva rada u Dnevnoj bolnici za ovisnost o duhanu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan: čemu nas uče pacijenti’, bio je naziv predavanja dr. Irene Rojnić Palavra, specijaliste psihijatrije, s Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Dnevna bolnica za ovisnosti.

Ovisnost o nikotinu je najteže rješiva ovisnost, s najvećim udjelom dosmrtno ovisnih osoba, rekao je dr. Robert Torre. Prema recentnim podacima u Hrvatskoj od ove ovisnosti pati 38.4 % populacije dobi 15-64 godine, što označava statistički značajan porast u odnosu na godine ranije. Nikotin se smatra jednom od najadiktivnijih psihoaktivnih tvari, a tome u prilog govori i činjenica kako apstinenciju od šest mjeseci bez stručne pomoći održi tek 3 % pušača, dok njih 80 % recidivira već tijekom prvog mjeseca nepušenja. Pušenje je jedan od vodećih rizičnih čimbenika za prijevremenu bolest i smrt, čime predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice. Škola nepušenja Klinike za psihijatriju Sveti Ivan je intenzivni, interdisciplinarni i znanstveno utemeljeni program visoke učinkovitosti, koji je tijekom godina postao sinonimom dobre prakse. Ciljevi programa su pomoći pušačima u prestanku pušenja, očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete života, kao i povećanju psiholoških kompetencija i razumijevanju vlastite ovisnosti. Naročita vrijednost programa očituje se u senzibilitetu spram osoba s mentalnim poremećajima, kao posebno ranjivoj skupini. Predavanjem se osvrnula na osnovne javnozdravstvene i kliničke karakteristike ovisnosti o duhanu te mogućnosti liječenja, uključujući koncept i iskustva rada u Školi nepušenja Klinike za psihijatriju Sveti Ivan -istaknula je u predavanju.

Foto: Stručni skup na temu „Suvremene borbe: Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete“/G.Kiš, Cityportal.hr

Predavanje na temu ‘Štetni učinci e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda’, održala je dr. Dijana Mayer, specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, Služba za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Hrvatskog  zavoda za javno zdravstvo.

Podaci su poražavajući. Istraživanja našeg Zavoda za javno zdravstvo bilježi lagani pad uporabe cigareta, ali nažalost to je nadomješteno povećanjem uporabe grijanog duhana i novih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica. Za korištenje tih proizvoda nemam još točne podatke, jer nismo imali istraživanje na tu temu, a prvo će se provesti u sljedećem polugodištu u osnovnim i srednjim školama, pa ćemo dobiti egzaktne podatke. Ono što znamo jest da raste uporaba e-cigareta, jer smo to pratili. Tako smo 2016.g. imali 10 posto učenika u dobi od 15 godina koji su to konzumirali, a taj postotak je 2019. narastao na 13 posto, što je veliki postotak djece. E-cigarete su više od 10 godina na tržištu, i djeci su nažalost lagano dostupne i to je ono što je zabrinjavajuće. Dobro su regulirane zakonom, međutim djeca ih mogu kupiti čak i u kafićima, to sam nedavno osobno vidjela da se nude nikotinske vrećice. Vjerujem da ćemo ići u zabranu uporabe nikotinskih vrećica za mlade. Jer kakve su posljedice doznat ćemo tek nakon par godina. Jedna vrećica ima u sebi nikotina kao 20 cigareta, jedna cigareta ima 1 miligram nikotina, a u jednoj vrećici 20 miligrama! U kutijici ima 18 do 20 vrećica, pa sa zebnjom možemo pratiti naše mlade. Ovim putem apeliram na djecu nemojte to kupovati, ni koristiti možda vam to sada izgleda štosno i zabavno, ali će sigurno imati dugoročne posljedice na vaše zdravlje!

Ni po pitanju konzumiranja alkohola brojke nisu bolje.

-Kod mladih smo nažalost među prvih 10 u Europi što se tiče konzumacije alkohola. Konzumacija sredstava ovisnosti nikad ne ide sama za sebe često se kombinira i s drugima. Oni koji puše često to kombiniraju sa alkoholom, marihuanom i seksualno rizičnim ponašanjima. Nije dobro, to je jedna pošast koja nije nešto tipično samo za nas, to je u ostalim europskim zemljama i diljem svijeta. No, to su rizični čimbenici za brojne kronične bolesti i zapravo se mogu vrlo lako prevenirati. Prevencija je ne korištenje tih proizvoda, poruka je  – mladi nemojte niti početi koristiti te proizvode! – jasno poručuje dr.Mayer.

Foto: Stručni skup na temu „Suvremene borbe: Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete“/G.Kiš, Cityportal.hr

Alan Petranović, iz Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, također ističe.

– Situacije nikotinske ovisnosti posebno se plasiraju mladima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Škole i govore kako imaju problema s time, a toga su postali svjesni i zakonodavci i prodavači. Nedavno sam dobio informaciju sa kioska kako su dobili upute da ne ističu takve nove nikotinske proizvode, nikotinske vrećice. To je djeci zanimljiv proizvod, lijepo miriše, a predstavlja se kao nešto manje štetno od cigarete ili zdravije u odnosu na cigarete, što je potpuna laž, a cilj je naravno prodaja i nastoje dobiti najmlađe kao nove korisnike, jer pušači ne posežu za tim proizvodima. Bitno je napomenuti kako se za neke stvari ne znaju dugoročne posljedice korištenja tih proizvoda, pogotovo za djecu i mozak u razvoju, koji se tada  razvija na loš način. Naviknu se na dozu nikotina koji izaziva osjećaj ugode putem dopaminai njihov način razmiškjanja se mijenja, postaju ovisnici od mladih dana. Taj nikotin utječe na njihove puteve u mozgu i mogu nanijeti trajnu štetu i veća je vjerojatnost da će kasnije probati ono što se naziva ozbiljnijim drogama -upozorava.

Foto: Nikotinske vrećice nova pošast među školarcima/G.Kiš, Cityportal.hr

Prim. dr.Martin Ćuk, uži specijalist pedijatrijske nefrologije, s Klinike za dječje bolesti Zagreb, također je kroz predavanje na temu “Nikotinske vrećice novi udar na zdravlje djece i adolescenata” istaknuo njihovu široku dostupnost u raznim prodavaonicama, a ono što zabrinjava je kako se za razliku od cigareta prodaju bez provjere dobi kupca. Za razliku od cigareta imaju povećanu koncentraciju nikotina, konzumiraju  se  kroz usta, te se vrlo  rano  postiže visoka koncentracija u  krvi.  Također je upozorio kako nikotin u  visokim koncentracijama osim kardiovaskularnih i  neuroloških simptoma, može dovesti do kome i  zatajenja disanja.

O situaciji s konzumacijom i prodajom nikotinskih vrećica u Velikoj Gorici pisali smo prije dva mjeseca, a više možete pročitati OVDJE.

Stručni skup su zajednički organizirali Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Foto: Stručni skup na temu „Suvremene borbe: Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete“/G.Kiš, Cityportal.hr

*Tekst je dio programske suradnje sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Podaci o konzumaciji e-cigareta kod mladih su poražavajući, a po konzumaciji alkohola smo među prvih 10 u EU se prvi puta pojavila na cityportal.hr.