Prijava

Vaša prijava

INTERVJU Krešimir Ačkar: ‘Gorica je pozitivan primjer uspješne Hrvatske!’

[]

Grad kojeg mnogi i dan danas, zbog blizine Zagreba nazivaju ‘spavaonicom’, svojim uspješnim rezultatima pokazuje da je sve, samo ne to. Brojni događaji i manifestacije pozivaju Velikogoričane na okupljanje i druženje, poput čarolije Adventa u Gorici, a na rođendanskom koncertu Prljavog kazališta građani su uživali pod kabanicama i kišobranima, pjesmom u sav glas tjerali su neumornu kišu. Mnogo je benefita koji Velika Gorica pruža svojim stanovnicima, stoga ni ne čudi sve veći broj doseljenih mladih obitelji. Iduće godine čekaju nas veće plaće, novi projekti i gospodarske investicije kojima će se otvoriti i brojna nova radna mjesta. S gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom sumirali smo ovu godinu, ali i dotakli se stvari koje nas čekaju u narednom periodu.

Još jedna je godina na izmaku, po čemu ćete ju pamtiti kao gradonačelnik, a po čemu vi osobno?

Bila je ovo godina intenzivne suradnje s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima na cijelom nizu projekata. Većina toga što se radilo i što se radi danas u gradu zapravo se financira sredstvima iz državnih i europskih izvora. To nam omogućuje da sredstva iz gradskog proračuna usmjerimo prema socijalnim programima, financiranju naših zajednica, malih komunalnih akcija i drugoga. Naravno, iza svega toga su stajali brojni sastanci, razgovori i pregovori, kao i priprema opsežne dokumentacije i brza provedba odluka. Proveli smo i preustroj Gradske uprave, te smo od ove godine potpuno transparentni po pitanju gradskih financija. Svaki potrošeni euro iz gradskog proračuna vidljiv je svakom našem sugrađaninu putem gradskih internetskih stranica.

Koja su to TOP 3 projekta koja biste izdvojili kao najvažnija ove godine?

Novi vrtići, nove škole i centar za starije osobe. Naravno mogli bi tu nabrojati i puno više od tri projekta, ali upravo projekti namijenjeni našim najmlađima i našim sugrađanima starije dobi u najvećoj mjeri će oblikovati sliku Velike Gorice kao grada koji skrbi za sve svoje stanovnike.

Sve više ljudi bira Veliku Goricu kao grad u kojem će osnovati obitelj, na listi smo najpoželjnijih gradova za život u zemlji. Kako Grad prati taj trend? 

Svakako razvojem infrastrukture koja omogućuje obiteljima dostojanstven život u našem gradu, a djeci sigurno i sretno djetinjstvo. Ne samo izgradnjom vrtića, škola, već i sportske infrastrukture i drugih sadržaja. Naravno, na sve to ide i nadogradnja u vidu demografskih mjera koje kao grad pružamo obiteljima, djeci, učenicima, studentima…

 S obzirom na sve veći broj stanovništva, kao i procvale stanogradnje, kako stojimo po pitanju zelene politike?

Sve veći interes za živom u Velikoj Gorici, investicije i otvaranje novih radnih mjesta potiču i intenzivnu stanogradnju na području grada. Nije tako samo u Velikoj Gorici, tako je u svim gradovima u Hrvatskoj koji su privlačni građanima za doseljavanje. Nisam ni ja kao gradonačelnik sretan urbanističkim rješenjima, stoga smo i na Gradskom vijeću donijeli odluke o povećanju obveznih zelenih površina. A, u proračunu za sljedeću godinu pripremili smo posebna sredstva upravo za „zelene projekte“ na području grada. Primarno sadnju drveća u gradskim četvrtima.

Dvije stvari koje građane najviše brine je lokalni prijevoz i stanje prometnica. Što se radi po tom pitanju? Hoćemo li konačno uskoro dobiti novog prijevoznika?

Vjerujem da ćemo početkom nove godine imati novog lokalnog prijevoznika. Neko vrijeme će biti potrebno i da novi prijevoznik uđe operativno u promet. Očekujemo kvalitetnije autobuse i uvođenje nekoliko novih linija. A, kao što smo i najavili na lokalnim linijama se neće naplaćivati vozna karta. Cijeli taj proces se odužio jer objektivno u Hrvatskoj ima jako malo prijevoznika koji mogu zadovoljiti potrebe za lokalnim prijevozom grada veličine Velike Gorice. Isto tako, još jednom treba ponoviti kako sve ZET-ove linije prema Zagrebu ostaju i dalje aktivne. Što se tiče prometnica, intenzivan program asfaltiranja i uređivanja prometnica kojim smo krenuli nastavit će se i u idućoj godini.

Primjetne su brojne investicije na području grada, te samim time i otvaranje novih radnih mjesta…

Rezultati gospodarskog razvoja i investicijskog zamaha možda su najbolje vidljivi upravo u našem gradu. Velika Gorica je danas investicijski jedan od najaktivnijih gradova u Republici Hrvatskoj. Poslovna zona Rakitovec je popunjena, poslovna zona Meridian 16 izrasta u pravi poslovni grad, a pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu. Hrvatska pošta od ove godine ima sjedište u Velikoj Gorici, Lidl, Zračna luka i druge tvrtke već ima sjedište u Velikoj Gorici. Glavni logistički centri Atlantic Tradea i Eurospina su također u našem gradu. Od iduće godine s izmjenama poreznih propisa koje je donijela Vlada RH, svi građani Velike Gorice imat će veća primanja, a posebno građani sa najnižim plaćama. Time će se povećati i realna kupovna moć građana i smanjiti socijalna nejednakost.

Veliki nacionalni projekt izgradnje HNS-ovog nogometnog kampa bit će upravo u našem gradu. Na koji će to konkretno način utjecati na razvoj grada? Koje će benefite donijeti građanima?

Osim što postajemo domom hrvatskog nogometa, a znamo što nogometna reprezentacija znači za cijelu Hrvatsku, nogometni kamp bit će novi zamašnjak razvoju Velike Gorice. Izgradnja kampa potaknut će nove investicije, posebice u turističke kapacitete.

Kakvom biste procijenili suradnju s drugim političkim strankama u gradu?

S punim pravom mogu reći kako je politička kultura u našem gradu na vrlo visokoj razini. Naravno, da postoje različiti svjetonazori, različita gledišta o određenim temama, imamo dinamične i otvorene rasprave i na Gradskom vijeću i u javnosti, ali sve se to odvija na jedan civiliziran i demokratski način, uz međusobno uvažavanje. Mislim da smo i po tome pozitivan primjer cijeloj Hrvatskoj.

 

Ova objava INTERVJU Krešimir Ačkar: ‘Gorica je pozitivan primjer uspješne Hrvatske!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.