Prijava

Vaša prijava

Ludo niželigaško proljeće: Stiže jedinstvena 1. ŽNL, strah od ispadanja u svim ligama!

[]

Već u prvim danima nove godine s akcijom su krenuli nogometaši Gorice, vremena za predah bilo je minimalno za društvo iz elitnog razreda hrvatskog nogometa, a za to vrijeme niželigaši – odmaraju. Više ili manje, jer svaki klub ima neki svoj film, ali iz nogometnog Turopolja vijesti ima na kapaljku. I nije to ni posebno čudno, blagdansko vrijeme i dalje traje, a i puno je još vremena do početka proljetnog dijela sezone; društvo iz 1. ŽNL kreće tek 17. ožujka, klubovi iz JŽNL-a i 4. NL vikend prije toga, a Kurilovec i Lukavec će u akciju najranije, od 3. ožujka.

– Što ima novo? Zapravo, ništa. S pripremama krećemo 18. siječnja, a trener Stjepan Bašić imat će na raspolaganju isti kadar s kojim smo završili jesen. Nema ni dolazaka ni odlazaka, nema ni najava da će ih biti. Ako svi igrači ostanu na okupu, vjerujemo da nam pojačanja nisu potrebna, imamo zadovoljavajući roster na raspolaganju – kaže predsjednik Kurilovca Dražen Vujnović.

Jesen su Kurilovčani okončali na desetome mjestu, s 24 boda, dok su prijatelji i rivali iz Lukavca skupili sedam bodova više i dijele treće mjesto s Lučkim trenera Perice Vidaka.

– Mi s pripremama krećemo 15. siječnja, a igrački kadar je zasad nepromijenjen. Promjena će biti, planiramo neka dovođenja igrača, ali zasad vijesti po tom pitanju nema. U svakom slučaju, napravit ćemo sve da rezultatski ostanemo na najvišoj razini i da, ako možemo to biti, budemo i prvi na kraju! – ambiciozan je sportski direktor Lukavca Tomislav Gligora, koji najavljuje i jake protivnike u pripremama, od Hrvatskog dragovoljca i Dugog Sela, preko slovenskih Krke i Brežica, sve do Radnika iz Križevaca i Vrapča za kraj.

I dok na Lukavellu sanjaju šampionske snove, na Udarniku će tražiti samo stabilnost. Mjesto u miru sredine tablice, daleko od borbe za opstanak, koja bi mogla biti opaka; po najcrnjem scenariju, u najgorem mogućem raspletu, iz lige bi moglo ispasti čak sedam klubova!

Kako se iduće sezone ide u smanjenje lige sa 18 na 16 klubova, dva kluba automatski otpadaju. Kako iz dvije četvrte lige ulaze dva prvaka, otpadaju još dva. Ispadnu li iz 2. NL “naši” klubovi, a teoretski je moguće da to budu Dugo Selo, Hrvatski dragovoljac i Trnje, još tri kluba će morati u niži rang. Dođe li do toga, poklopi li se sve baš kako ne treba, iz lige će ispasti i 12. momčad na tablici. U ovom trenutku to je HAŠK, kojem Kurilovec bježi pet bodova…

Dođe li doista do toga, potres će se osjetiti i u 4. NL. Tu će svakako trebati izbjeći jedno od posljednja četiri mjesta u svakoj od podskupina, no problem se sastoji u tome što je na tim nižim pozicijama gotovo isključivo društvo iz naše županije. Croatia Hrastje i Gradići trenutačno najlošije stoje, a predaleko nisu odmaknuli ni Jelačić, Stupnik i TOP iz Kerestinca. Svima njima zajednička želja bit će barem 12. mjesto, na kojem je trenutačno naš Jelačić.

I dalje će se ići s dvije 4. NL, odnosno s dvije podskupine u ovom rangu, a sve ostaje isto i u šestom stupnju natjecanja, u Jedinstvenoj županijskoj ligi. Rang u kojem je sedam naših klubova neće doživjeti promjene u sustavu natjecanja, pa će se jedina promjena odnositi na rasplet situacije u dvije lige iznad. Kupa je gotovo siguran putnik u niži rang, predzadnja je Mladost iz Obrezine, samo tri boda iznad je Meštrica, ne mogu potpuno spokojni biti ni u Klasu i Poletu…

Do značajnih promjena zato će doći u 1. Županijskoj ligi, koja postaje jedinstvena. Od tri aktualne 1. ŽNL stvara se jedna, u kojoj će igrati 16 klubova.

– Želja nam je bila kroz ovu sezonu vidjeti razinu kvalitete, prepoznati klubove koji to mogu pratiti na pravi način, pa će u jedinstvenu 1. ŽNL ići po pet-šest najboljih klubova iz svake lige. Ostali će igrati u dvije 2. ŽNL, Istok i Zapad, u osmom rangu natjecanja – pojasnio nam je Željko Mihalj.

Gledajući tablicu, dolazimo do spoznaje da su u ovom trenutku “unutra” Posavec i Buna, da su Turopolje i Vatrogasac na polovici sezone na bod od šestoga mjesta, te da Dinamo-Hidrel najlošije stoji sa svojih 17 bodova, šest manje od željene pozicije broj 6.

Sve u svemu, čeka nas uzbudljivo niželigaško proljeće, no zasad će glavni junaci ove priče ipak još malo odmarati. I skupljati snagu za sve što slijedi, jer mnoge od njih čeka – borba!

Ova objava Ludo niželigaško proljeće: Stiže jedinstvena 1. ŽNL, strah od ispadanja u svim ligama! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.