Prijava

Vaša prijava

Stigli su rezultati Dječje smotre, evo koji je poredak

[]

Stigli su rezultati Dječje smotre folklora, na kojoj je proteklog vikenda nastupilo prema točnim brojkama 587 izvođača. U odnosu na prošlu godinu bilježi se brojčano povećanje što je sjajna činjenica, istaknuo je zagrebački folklorist Goran Knežević u svom osvrtu na viđeno.

Ukupno je sudjelovalo 14 društava s područja Velike Gorice i okolice, a mogli smo vidjeti 25 izvedbi.

– Godinama dolazim na velikogoričku smotru dječjeg folklora i uvijek bivam oduševljen s odnosom prema narodnom ruhu i kostimografiji ali ove godine je i kvaliteta izvedbi bila izvrsna. Nekako mi se čini da bi prije Sava potekla u suprotnom smjeru nego da se na smotri pojavi dijete s neprikladnom frizurom ili nošnjom. Isto tako neočekivano veliki broj skupina i izvođača ukazuje kako su Turopoljci pravi domovine sinci i u folkloru nalaze smisao i značaj. Naravno valja naglasiti tu veliki i stručan angažman voditelja u animaciji motivaciji i vođenju djece – istaknuo je Knežević u svom osvrtu koji je pohvalio način nošenja i sam izgled djece u narodnim nošnjama.

– Djeca su u dječjem folkloru bila izvrsna. Uživljena, opuštena i vesela. Već to je dosta za uspješan nastup. Dok u izvedbama narodnih plesova još uvijek ima prostora za napredak jer ipak to je svojina odraslih makar se ne može prigovoriti ujednačenosti i uigranosti. No stil definira narodni ples, a njega je vrlo teško postići ako nije utkan u izvođača. Makar i tu ima izuzetaka – dodao je i dao prijedlog s obzirom na velik broj izvođača i skupina da se smotra podijeli u dva dana.

Na kraju izvješća o svakom nastupu, izdvojio je pet skupina, od kojih prema stavu Zajednice prva tri društva idu na Županijsku smotru.  Poredak i komentari za pojedinu izvedbu su sljedeći:

Prva su bila djeca od 8 do 13 godina iz KUD-a Mraclin s izvedbom pjesama i plesa Bilogore ‘Skupljajte se djevojčice’.

– Sve pohvale za koreografiju i izvedbu. Ovo je jedna od najuspjelijih koreografija i izvedbi. Svi prikazano plesovi, pjesme i običaji odišu izvorom. Djeca su to dobro usvojila i na sceni prikazala – kratko je prokomentirao.

Druga su djeca od 4 do 9 godina iz FA Šiljakovine s izvedbom ‘Igrajmo se po međimurski’

– Djeci dati dječji folklor i rezultat je izvjestan – odličan. Vesela i vedra izvedba uz pjesma točna dobro pozicioniranje i kretanje u prostoru. Osmišljena koreografija s vrlo atraktivnim završetkom – dodaje Knežević.

Djeca iz KUD-a ‘Nova zora’ osvojila su treće mjesto s igrama iz okolice Slavonskog Broda ‘I moje se cvijeće iz korijena kreće’.

– Gledali smo jedan lijep i moćan prikaz slavonskih dječjih igara s pjevanjem i primjerenih narodnih plesova. Djeca su prekrasno izgledala u različitim tipovima dječjih slavonskih nošnji koje su znalački nosila. Pjesma i ples točni, a dječja igra vesela i radosna. Izbor građe i tempa primjerena su dječjem mogućnostima i scenskoj dinamici – kazao je.

Na četvrto mjesto pozicionirala su se djeca iz OSS-a Buševec s koreografijom iz Moslavine ‘Sviraj svirče drmeša’.

– Rekli bi lijepa folklorna izvedba. Prikazani narodni plesovi izvedeni su u primjerenim tempima i plesnim figurama. U plesu Milica vidjela se visoka razina uvježbanosti skupine. Svi su se okretali oko svoje osi i pljesnuli kao jedan. Dobro postavljena dinamička linija scenskog prikaza. Pjesma izvrsna – dodaje.

Djeca iz FA ‘Turopolja’ izvela svu pjesme i plesove zapadne Hercegovine točnije Posušja i time zaslužila peto mjesto.

– Djeca su nam izvela plesove i kola odraslog življa Zapadne Hercegovine. Djeca su to ujednačeno otplesala nastojeći doprijeti do dinarskog plesnog stila kao i djevojčice koje su jednoglasno to otpjevale. Da, očit je veliki trud voditeljice i djece, a izvedena folklorna građa je etnokoreološki korektna. Svima je jasan moj stav glede primjernog izbora folklorne građe određenoj dobnoj skupini, ali ima situacija kad kvaliteta i brojnost utječu na korekciju stava – zaključuje Knežević.

 

Ova objava Stigli su rezultati Dječje smotre, evo koji je poredak se prvi puta pojavila na cityportal.hr.