Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dala najveću podršku HDZ-u, a evo i kako su prošli gorički kandidati prema preferencijalnim glasovima

[]

Državno izborno povjerenstvo obradilo je gotovo sva biračka mjesta, a prema dosad objavljenim rezultatima HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde 42 mandata, Domovinski pokret 14 osvojenih mandata, Most 11, a Možemo 10 mandata.

Po dva mandata osvojili su IDS i Nezavisna platforma Sjever, a jedan je mandat osvojila koalicija Fokusa i Republike. Ovi parlamentarni izbori svakako će ostati zapamćeni s najvećom izlaznošću do sada od 2000. godine.

Kada je u pitanju Velika Gorica obrađena svu sva biračka mjesta, a prema podacima DIP-a glasovalo je 36 085 Velikogoričana i Velikogoričanki što je izlaznost od 66,72 posto od ukupnog broja birača.

Građani su najveće povjerenje dali listi HDZ-a i partnera, a za koju je glasovalo 12 328 Velikogoričana. Na toj se listi na 4. mjestu nalazio i gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je u svom gradu ujedno dobio 6 386 preferencijalna glasa. To je za 3 752 glasa više u odnosnu na prošle parlamentarne izbore kada ga je posebno na listi zaokružilo 2 634 sugrađana.

Inače, ukupno u cijeloj I. izbornoj jedinici prvi čovjek grada osvojio je 7 406 preferencijalna glasa. Shodno tome Krešimir Ačkar će i u naredne četiri godine zastupati nacionalne interese, ali prvenstveno interese svoje Velike Gorice.

No, nije jedini gradonačelnik Ačkar bio u utrci za mandat u Hrvatskom saboru, to je htjelo još nekoliko Goričana i Goričanki.

Tako su se na listi koalicije Rijeke pravde na čelu sa SDP-om našli Ivana Mlinar koja je dobila 254 preferencijalna glasa, a Ivo Jelušić 287. Za ovu je listu glasovalo ukupno 7 874 sugrađana.

Za Domovinski pokret u Velikoj Gorici je glasalo 3 881 birača, a na čijoj je listi bilo troje goričkih predstavnika. Zvonimir Lovrić koji je osvojio 453 preferencijalna glasa te Marijana Peher sa 117 preferencijalnih glasova.

Politička platforma – Možemo! U Velikoj Gorici je dobila 3 747 glasova, a gorički predstavnik Jan Kruhak ostvario je 245 preferencijalna glasa. Slijedi ju Most i partneri s 3 488 glasova. Gotovo pola Mostove liste činili su gorički članovi ove stranke. Njih troje je dobilo više od 100 preferencijalnih glasova, a to su Ivan Bekavac s 306, Antono Kuliš iz Suverenista sa 171, Valentina Dorotić sa 123 te Damir Slojšek sa 114 preferencijalna glasa.

Ostali gorički kandidati koji su se nalazili na listama nisu ostvarili više od 100 preferencijalna glasa. Lista HSP-a na kojoj su također bili naši Velikogoričani, ukupno je glasovalo 196 birača te nije prešla izborni prag.

Spomenimo i kako je Velika Gorica među gradovima rekorderima po izlaznosti birača.

Ova objava Velika Gorica dala najveću podršku HDZ-u, a evo i kako su prošli gorički kandidati prema preferencijalnim glasovima se prvi puta pojavila na cityportal.hr.