Prijava

Vaša prijava

Velika vatrogasna vježba: Šest lokacija, 140 goričkih vatrogasaca i 40 vozila

[]

Više od 140 vatrogasca s 40 vozila sudjelovat će u nedjelju 26. svibnja u velikoj pokaznoj gradskoj vatrogasnoj vježbi pod nazivom VG 24. Organizator vježbe je Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice, a sve će se odvijati kako doznajemo od zapovjednika Ivice Macekovića na šest različitih lokacija s isto toliko scenarija.

– Po prvi puta u vježbi će sudjelovati svih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava okupljenih u Zajednicu. Kako je vježba podijeljena u šest zona, svako od vatrogasnih društava koje se nalazi na određenom području djelovanja sami su osmislili vježbu. Bit će to prilika da se pokažu i da odrade vježbu s opremom i ljudstvom s kojim raspolažu – govori nam zapovjednik gradske Vatrogasne zajednice Ivica Maceković.

Velika vatrogasna vježba počinje u 10 sati i to kod mosta u Čičkoj Poljani gdje će se moći vidjeti vježba dostave pomoći preko rijeke Odre. Vatrogasci će tu morati dopremiti čamac i spustiti se u samu rijeku, potom se voziti na lijevu obalu rijeke radi pružanja pomoći stanovništvu, a morat će i dopremiti vodu preko rijeke za napajanje stoke.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

Vježba se nastavlja u Ščitarjevu gdje će se gasiti požar u osnovnoj školi, zatim u Gradićima gdje će se gasiti požar botaničke opreme. U Markuševcu Turopoljskom vatrogasci će spašavati unesrećenu osobu iz vozila te gašenje požara vozila. U Šiljakovini će se gasiti požar kotlovnice u osnovnoj školi dok će posljednja vježba biti u Starom Čiču, a vatrogasci će pokazati kako se gasi požar odlagališta mješovitog glomaznog otpada.

– Naš cilj je pokazati tu veliku brojnost snage s kojom raspolažemo, ali i opremu koju imamo za gašenje manjih početnih požara. Veće i teže aktivnosti preuzima Javna vatrogasna postrojba, ali veliku ispomoć i podršku pružaju naša dobrovoljna vatrogasna društva. Krajem prošle godine Gradsko vijeće donijelo je novu procjenu koja nas je podijelila u ta područja djelovanja i odgovornosti stoga želimo da se naša društva s time malo bolje upoznaju jer ako domicilno društvo ne može riješiti pojedini problem na svom području, a JVP je u tom trenutku na drugom zadatku aktiviraju se ostala vatrogasna društva s tog istog područja – dodaje Maceković.

Foto: Vježba operativnih snaga civilne zaštite „Samobor 2022“/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

S obzirom na to da je riječ o pokaznoj vježbi, ovo je prilika da se građani upoznaju s radom dobrovoljnih vatrogasaca, kako to oni rade na terenu.

– Pozivam sve zainteresirane sugrađane da nam se pridruže u svojim mjestima gdje će se odvijati vježbe i tako daju svojevrsnu podršku nama vatrogascima. Ujedno će dobiti uvid u to kako mi funkcioniramo, kako se požari ili neke druge intervencije odrađuju – poziva zapovjednik Maceković.

Po završetku vježbe sve vatrogasne snage imat će veliko postrojavanje na platou kod ZTC-a.

Ova objava Velika vatrogasna vježba: Šest lokacija, 140 goričkih vatrogasaca i 40 vozila se prvi puta pojavila na cityportal.hr.