Prijava

Vaša prijava

‘Vatru gasi, brata spasi’! U DVD-u Hrašće tako je već 80 godina, a na veliko slavlje stižu posebni gosti sa svih strana!

[]

Ove subote, 25. svibnja, bit će veliki, veliki dan za čitavo Hrašće, ali i za zagrebačke vatrogasce! Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrašće slavi svoju vrlo značajnu obljetnicu djelovanja – 80 godina im je već (tek)! No, sutra će s njima slaviti i njihovi kolege iz Zagreba, jer upravo će se na lokaciji velike rođendanske proslave obilježiti i Dan vatrogasaca Grada Zagreba. Ni to nije sve! Bit će to čak trostruko slavlje, jer u subotu poslijepodne svojih će prvih 1o godina postojanja proslaviti i Počasna postrojba Vatrogasne zajednice Grada Zagreba! 

Naime, Hrašće ili Hrašće Turopoljsko, kao mjesto koje vatrogastvo živi generacijama, nalazi se na samoj ‘međi’ Velike Gorice i susjedne nam hrvatske metropole i županije, Grada Zagreba, te je od samog osnutka neraskidivo povezano sa svojom zagrebačkom braćom po životnom pozivu.   

Foto: Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće

 

Na proslavu u dom obiteljskog vatrogastva, što Hrašće bez ikakve sumnje jest, već danima pristižu gosti sa svih strana, a na središnju proslavu pristiže njih nekoliko tisuća! Brojke ne čude, jer sama bit dobrovoljnog, ako i profesionalnog, vatrogastva su zajedništvo i humanost. Pa kako se ne bi odazvali ovoj najvećoj ikad proslavi vatrogastva na ovom području!

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba/Počasna postrojba

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba

Stoga nam je bilo izuzetno drago da je upravo Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće, te počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, odvojio malo dragocjenog vremena za razgovor o tradiciji obiteljskog vatrogastva u Hrašću, programu proslave, povijesti jednog od najboljih DVD-ova, ali i o budućim planovima.

Križanić je čelni čovjek DVD-a Hrašće već 35 godina, no članstvo u društvu je puno, puno duže. Naime, njegov djed, Vinko Križanić, bio je jedan od osnivača i prvih članova ovog 80 godina mladog društva, pa su i dan danas Križanićevi prava obitelj vatrogasaca! Baš kao i brojne druge hrašćanske obitelji.

– To je naša velika obljetnica u Hrašću, jako se tome veselimo i pozivamo sve da nam se pridruže ove subote na 80. rođendanu našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uz to imamo i još dvije proslave naših dragih prijatelja i dobrovoljnih vatrogasaca iz Zagreba. Program počinje oko 16 sati, dočekom gostiju svih vatrogasnih postrojbi, uz našu nezaobilaznu limenu glazbu. S nama će slaviti i brojne međunarodne delegacije, stižu nam vatrogasci iz Francuske, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, BiH, a ujedno i brojna naša domaća društva s područja Turopolja. Svemu tome se jako veselimo – priča nam Križanić.

U nastavku svečanog programa od 17 sati slijedi nastup KUD-a Mladost iz Odre, prelet Krila Turopolja, nakon čega kreće svečani mimohod vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba. U njemu će sudjelovati oko 500-tinjak vatrogasaca postrojenih u 10 do 12 ešalona, a uz njih će prolaziti i vozila, oprema i tehnika zagrebačkog vatrogastva. Slijede službeni govori i pozdravi, a Križanić nam otkriva kako se očekuje i veliki broj uvaženih gostiju i dužnosnika.

– Zvali smo sve, do premijera i predsjednika, ap tko dođe dobro nam je došao! To je naša velika proslava i želimo da nam se što više ljudi u njoj pridruži, jer posebno smo ponosni što je naše dobrovoljno vatrogasno društvo jedno od najboljih na području čitave Republike Hrvatske – ističe.

U nastavku proslave slijedi zabavno-glazbeni program, oko 21 sat nastupaju ‘Gazde’, koji sviraju do ponoći, a 80. rođendan DVD-a Hrašće nastavlja se sve do 3 ujutro uz klasičnu vatrogasnu zabavu! No, tada vatrogasci kreću u čišćenje čitvaog prostora proslave, jer, kako kaže naš sugovornik  – sve mora biti čisto do prvog jutarnjeg autobusa.

– Pripremili smo oko dvije tisuće besplatnih porcija hrane, i pića i pijača su besplatni, želimo sve počastiti! Ak’ bu i više gostiju, bumo podijelili kol’ko imamo, solidarno, a ak’ kaj ostane i to ćemo sigurno znati iskoristiti – poziva uz smijeh predsjednik DVD-a Hrašće.

Iako ćemo ove subote slaviti 80 godina ovog društva, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu. U arhivama se tako spominje kako su ‘odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća’.

Foto: DVD Hrašće/arhiva CZK NZG

Službeno, DVD Hrašće je osnovano je 1944. godine, u vrijeme vihora Drugog svjetskog rata, koje su osnovali, kako se navodi u arhivskoj dokumentaciji Juraj Vodopivec (predsjednik), Mirko Kolarić (potpredsjednik), Imbro Kos, (tajnik), Vinko Križanić, zapovjednik, te Bartol Kos ml., (blagajnik).

– U početku je društvo brojalo 12 članova, a razvijalo se u neke tri etape. Prva je bila do 60-tih godina prošlog stoljeća, gdje su svi DVD-ovi s ovog zagrebačkog i turopoljskog područja ‘vegetirali’. No, ‘70tih godina 20. stoljeća dolazi do naglog razvoja vatrogasnog društva, kad su stanovnici naselje vlastitim sredstvima kupili prvo navalno vozilo, 1974.godine, i od tada je stalni napredak. Danas imamo oko 450 članova, 120 djece, 80 žena, oko 160 operativnih članova. Veliko smo dobrovoljno vatrogasno društvo, u svakom trenutku smo spremni, mobilni i operativni, a i svake smo godine na dislokaciji na priobalju u vrijeme sezonskih požara. Baš kao što smo bili zadnjih godina na lokacijama svih velikih poplava, požara i potresa – priča nam prvi među jednakima DVD-a Hrašće.

Što se statistike tiče, dobrovoljni vatrogasci Hrašća su unazad 15-tak godina bili na terenu oko 750 puta, ili prosječno 50 puta godišnje u gašenjima požara i protupožarnim osiguranjima. Koliko je stalna edukacija bitna pokazale su njihovi operativci prilikom zagrebačkog i petrinjskog potresa 2021.godine, gdje su na području Zagreba,Siska, Petrinje i okolnih područja obavili više od 200 intervencija.

Samo Hrašće kao naselje organizirano je kao jedna jedinstvena zajednica, ‘srce’ mjesta je upravo Vatrogasni dom, a sve tradicionalne manifestacije uvijek se održavaju s istim ciljem – prikupiti pomoć za one kojima je tom trenutku najpotrebnija.

I za kraj, planovi za idućih (bar) 80 godina, te poziv na veliku proslavu ove subote u Hrašću.

– Ono što nam je već dugo želja je da se napravi jedan novi Operativni centar, to su naše želje, pa vjerujemo kako ćemo to isto ostvariti. A naši mladi su nam garancija budućnosti, gajimo obiteljsko vatrogastvo koje je sam temelj dobrovoljnog vatrogastva, te pozivam sve koji još nisu da nam se pridruže i nastave tu lijepu tradiciju – rekao nam je Križanić, te uputio još jedan poziv na njihov ‘okrugli’ rođendan.

– Dođite, pridružite se našem veselju, proslavi 80 godina uspješnog rada DVD-a Hrašće, imamo dobar grah i gulaš, posvježavajuća pića, zahvaljujemo se i svim sponzorima, dobro nam došli! – završno poručuje predsjednik DVD-a Hrašće, Zlatko Križanić.

Zbog velikog broja gostiju i cjelodnevne proslave na snazi će biti i posebna privremena regulacija prometa, a u poslijepodnevnim satima će doći i do obustave prometa.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha. Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

I za kraj, dovoljni je da si zapišete/zabilježite u svoje mobilne uređaje ono osnovno:

Trg Jurja Muliha 8, Hrašće Turopoljsko, subota 25. svibnja, od 16 sati- vidimo se na 80. rođendanu DVD-a Hrašće, jer takva fešta se ne propušta! 

Ova objava ‘Vatru gasi, brata spasi’! U DVD-u Hrašće tako je već 80 godina, a na veliko slavlje stižu posebni gosti sa svih strana! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.