Prijava

Vaša prijava

Sjednica Gradskog vijeća: Otvara se nova gospodarska zona Kušanec Istok

[]

Nakon što su odradili Aktualni sat, velikogorički gradski vijećnici okrenuli su se Dnevnom redu 16. sjednice Vijeća, na kojem se našlo 14 točaka. Za početak, svečanu prisegu položila je nova vijećnica Valentina Dorotić, koja dolazi iz redova MOST-a, a u toj ulozi je zamijenila Karmen Rak, koji je stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga.

Među nekoliko izvješća koja su podnesena, posebnu pozornost privuklo je Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, koje je podnio, naravno, gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Velika Gorica ubrzano raste, doseljava se sve više stanovnika, u toj kategoriji smo prvi u Hrvatskoj, a mi se možemo pohvaliti da isplaćujemo najveće usksnice i božićnice našim najugroženijim sugrađanima. Uskoro ćemo imati doma za starije, sva naša djeca upisana su u vrtiće, a ističemo se i po sigurnosti života u gradu. Ukupno gledajući, Velika Gorica postaje jedan od najpoželjnijih gradova za život. Nikad u povijesti nije bilo toliko ulaganja, kako od strane Grada, tako i od strane Vlade RH i EU fondova, što smo iskoristili za dovođenje u naš grad projekata kao što su Centar za starije, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, kamp HNS-a, zeleni projekti, povećanje plaća… – nabrajao je gradonačelnik.

Vijećnik SDP-a Ivo Jelušić replicirao je primjedbom kako “čestita gradonačelniku na saborskome mandatu, ali se i nada da će u punom kapacitetu raditi za grad, bez obzira na ulogu saborskog zastupnika”. MOST-ov Damir Slojšek poželio je više ulaganja u sportsku infrastrukturu i prometnu sigurnost, kao i konkretnije izvještaje o kaznama za odlaganje otpada i o urbanističkim planovima, a stigle su i kritike kako “u izvješću stoje i stvari koje još nisu realizirane”.

Na glasovanje je išao i izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. godinu, pri čemu je pročelnica Žaneta Štefančić istaknula kako je ostvareno 88,6 posto prihoda iz godišnjeg plana, a da su rashodi na razini 93,6 posto, što znači da je proračunska godina završena s manjkom od 372.406 eura.

– S prijenosom iz prethodnih godina, to čini ukupan manjak od sedam milijuna eura. Uz to, od 2020. do 2023. ugovoreno je 24,7 milijuna eura sredstava iz EU fondova, od čega je do kraja prošle godine uplaćeno 11 milijuna – dodala je pročelnica.

Nakon što je prihvaćen godišnji izvještaj, prihvaćena su izvješća o radu VG Čistoće i Savjeta mladih, a donesena je i odluka o osnivanju nove gospodarske zone Kušanec-istok, veličine 51,62 hektara, i to jednoglasno.

Bez ijednoga glasa protiv prihvaćena je i odluka o osnivanju Dana hrvatskih branitelja Grada Velike Gorice, koji će se obilježavati 10. svibnja, a bit će postavljena i bista Jadranku Cumbaju u parku koji nosi njegovo ime.

Kako je počeo aktualni sat, temom Aglomeracije, tako je i završila ova sjednica Vijeća. Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić istaknuo je kako je financijska realizacija projekta na cjelinama A1, A2 i A3 do 30. travnja nešto više od 62 milijuna eura, a u razdoblju pred nama u planu je obavljanje tehničkih pregleda za završene dijelove sustava kako bi se mogla izdati uporabna dozvola.

Ova objava Sjednica Gradskog vijeća: Otvara se nova gospodarska zona Kušanec Istok se prvi puta pojavila na cityportal.hr.