Prijava

Vaša prijava

RCK Samobor: Od Šegrtske do centra izvrsnosti

[]

Nakon što su premijer Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u ožujku svečano otvorili velikogorički Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, sada su i Samoborci dočekali otvorenje Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. u sklopu Srednje strukovne škole u Samoboru. U njoj se školuju mladi za 10 deficitarnih zanimanja u četiri sektora, a uče na suvremenoj opremi vrijednoj milijun eura.

Foto: Zagrebačka županija

Tradicija školovanja za obrtnička zanimanja u Samoboru duga je preko sto godina.

–  Strukovna u Samoboru, bivša Šegrtska, jedna je od 18 škola osnovanih 1886./87. u trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, u godini kada je Tesla patentirao izmjeničnu struju a Bolléova Zagrebačka katedrala i zagrebački HNK još nije postojao. Uvijek smo bili kamen zaglavni samoborskog obrtništva. 137 godina poslije osnutka uloženo je 2 milijuna eura u objekt centra izvrsnosti veličine 35×18 metara, što je oko 700 četvornih metara, u kojoj su smještene 4 učeće tvornice, čime smo promijenili arhitekturu škole, vizuru grada za sva vremena. – naglasio je ravnatelj škole Davor Škiljan.

Iz samoborske srednje škole izašle su brojne generacije dosadašnjih obrtnika, poduzetnika i gospodarstvenika, podsjetio je zamjenik župana Ervin Kolarec. – Zagrebačka županija je izgradnjom ovog regionalnog centra otvorila novo poglavlje u strukovnom obrazovanju, jer ovo što ove škole nude je budućnost, što nam je bio i cilj. Jačanje obrtništva i poduzetništva, a time i gospodarstva, kreće ulaganjem u strukovno obrazovanje. Podsjećam da je Zagrebačka županija jedna od najprepoznatljivijih županija, koja u gospodarskom smislu raste svake godine. Prema podacima FINA-e naši su poduzetnici, po ukupnim prihodima i prema prosječnoj neto plaći, drugi najuspješniji u zemlji, odmah iza grada Zagreba. – podsjetio je Kolarec.

Foto: Zagrebačka županija

Dodana vrijednost reformi strukovnog obrazovanja su i novi kurikulumi, koji će uz modernu opremu u školama, educirane nastavnike i povezivanje praktičnog dijela strukovnog obrazovanja s tvrtkama, promijeniti zastarjeli način odvijanja nastave.– Upravo ova škola je pokazala na koji način se kroz infrastrukturne uvjete može jačati konkurentnost strojarskog sektora a  svi naši odgojno-obrazovni radnici nositelji su svih promjena koji se u sustavu odgoja i obrazovanja događaju. Jednim modernim pristupom koji se je dogodio u obrazovnom sustavu ne smijemo zanemariti činjenicu da je ulaganje u strukovno obrazovanje s preko 260 milijuna eura daleko najveći iskorak u nacionalnom resoru obrazovanja. – istaknula je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Zagrebačka županija

Ukupna vrijednost projekta koji obuhvaća dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja, vrijedan je 15,5 milijuna eura a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo 4 milijuna i Zagrebačke županije s oko 5 milijuna eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava RCK Samobor: Od Šegrtske do centra izvrsnosti se prvi puta pojavila na cityportal.hr.