Prijava

Vaša prijava

U subotu igraju Gradići i Jelačić. Uzmite olovku, papir i kalkulator, pa krenite čitati…

[]

Ovo je tekst najave utakmice između Gradića i Bana Jelačića, lokalnog derbija u okviru 4. NL Središte, petog ranga hrvatskog nogometa, ali bit će ovo malo drukčiji tekst. Jedan od rijetkih koji zahtjeva i – upute za upotrebu! Dakle, pripremite kalkulator, uzmite komad papira i olovku u ruke, jer bez toga će biti puno teže pratiti sve ono što slijedi…

Fakti kažu sljedeće: Ban Jelačić ima 27 bodova i drži trinaesto mjesto na tablici, a Gradići su na četrnaestome mjestu s 26 bodova. Iza njih su još i Topusko, koje također ima 26 bodova, a na dnu je Croatia iz Hrastja, koja je već otpisana sa 14 bodova. TOP iz Kerestinca je na 12. mjestu neuhvatljiv svima njima, sa 31 bodom. E dobro, kad smo to riješili, idemo na sljedeće što je važno, a to je pitanje: “Tko će ispasti?”

Odgovor na to pitanje, međutim, ide u sferu više matematike. Ili, bolje rečeno, nuklearne fizike. U prijevodu, nitko živ u ovom trenutku pojma nema ni tko će ispasti, ni tko će ostati, koliko klubova će se spasiti, za što se uopće igra u subotu od 18 sati…

– To bi ti se trebalo znati tamo negdje oko prvog devetog – s neskrivenom dozom ironije kažu uključeni u ono što nas čeka.

A kad je već tako, najlogičnijim se učinilo okrenuti broj onoga tko bi trebao biti nekako najupućeniji u cijelu priču, dobrog starog Željka Mihalja. I postaviti mu posljednje pitanje iz ovoga niza.

Željko, za što u subotu igraju Gradići i Ban Jelačić?

– Igraju za možebitni ostanak u četvroj ligi! – kao iz topa odgovara Mihalj.

Slijedi tu i nastavak, naravno, a s njim kreće i viša matematika, smjer nogomet.

– Sve ovisi o Segesti. Ako Segesta prođe Zadar u kvalifikacijama za ulazak u jedinstvenu treću ligu, Mladost Petrinja ostaje u 3. NL Centar, a iz 4. NL Središte ispadaju tri kluba, što znači da bi se spasio netko iz trokuta Gradići – Jelačić – Topusko. Ako Segesta ne uspije, u niži rang ispada Petrinja, a samim time iz 4. NL Središte ispadaju četiri kluba. Odnosno, i Croatia Hrastje, i Topusko, i Gradići i Jelačić – objašnjava Mihalj, a mi zapisujemo, računamo, kalkuliramo, shvaćajući kako ipak postoji “netko živ” tko ima odgovore na sva pitanja.

Doznajemo usput i kako se definitivno ide na smanjivanje 3. NL Centar, koja je ove sezone imala 18, a sljedeće će imati 16 klubova. Takva je odluka donesena još prije početka sezone na zahtjev klubova, da bi tijekom sezone, opet na zahtjev klubova, vodstvo lige krenulo prema Ministarstvu sa zahtjevom da se liga ipak ne smanji. To su u ministarstvu odbili, uz objašnjenje da se ne mogu odluke tek tako mijenjati u tijeku natjecanja, pa će ipak veći broj klubova ispasti iz četvrtoga ranga, a samim time i iz petoga.

– Nikad nije bilo više kombinacija i mogućnosti, a to vam izgleda ovako nekako… Zasad iz 3. NL u ovu našu skupinu 4. NL ispadaju Sava i Zelina, dok Petrinja, dakle, čeka što će napraviti Segesta. Spasi li se Petrinja, mogući raspleti zadnjega gola u petom rangu su ovi: Ako Gradići pobijede Jelačić, a Topusko pobijedi Moslavac iz Popovače, spašava se Topusko, a ispadaju Croatia i oba gorička kluba. Ako Jelačić pobijedi Gradiće, u Vukovini će se spasiti, a ispadaju Topusko, Gradići i Croatia. Ako Topusko ne uspije pobijediti Moslavac, spasit će se Gradići pobjedom ili Jelačić pobjedom, odnosno remijem – nabrojio je Mihalj.

Sve vam je jasno, zar ne?

U svakom slučaju, u peti rang natjecanja iz nižih liga dolaze Inker iz Zaprešića i Frankopan iz Siska, u četvrti odlazi prvak Tigar iz Svete Nedelje.

Gledajući iz perspektive sudionika lokalnog derbija pred nama, u subotu poslijepodne bit će važno – pobijediti. Pa što bude. I završiti sezonu koja je iscrpila sve koji su u njoj sudjelovali, na terenu, uz njegov rub, na tribinama… Pogotovo se to odnosi na proljeće, koje je ponudilo sve one čari, odnosno “čari”, koje može ponuditi samo i jedino niželigaški nogometni svijet. Ljutili su se svi, bunili su se gotovo svi, frustracije su se rađale kod većine.

– Najava utakmice? Nemoj se ljutiti, ali radije ne bih… Možemo razgovarati kad sve završi, sad je bolje da šutim. Znam samo da ću nakon ovoga uzeti malo odmora od nogometa – kaže trener Gradića Zoran Tomčić.

Puno rječitiji, uz najbolju volju, nije mogao biti ni Hrvoje Jančetić, njegov kolega s klupe Jelačića.

– Mi se nadamo da ćemo, uspijemo li dobiti utakmicu, izboriti ostanak. Naravno, s obzirom na sve, to ne možemo znati sa sigurnošću, ali u svakom slučaju ćemo ići na pobjedu. Ljepše je završiti sezonu pobjedom nego bilo kako drukčije, kako god se na kraju sve skupa rasplelo. Bit će sigurno zanimljivo, vjerujem da će biti i dosta ljudi, da ćemo gledati pravi lokalni derbi – kaže Jana.

Lokalni derbi koji bismo sljedeće sezone lako mogli gledati i u jednom rangu niže, što bi Mraclin ostavilo kao jedinog našeg predstavnika u petom rangu hrvatskog nogometa. Ne bi to bio lijep rasplet, ali možda ne bi bilo ni toliko loše dobiti još dva kluba u JŽNL-u, u društvu iz kojeg ispada Kupa, ali i dalje ostaje najmanje sedam klubova s našeg područja. Možda ih bude i osam, što će još samo povećati broj lokalnih derbija, a to i nije baš toliko loša vijest…

Ova objava U subotu igraju Gradići i Jelačić. Uzmite olovku, papir i kalkulator, pa krenite čitati… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.