Prijava

Vaša prijava

Osvježenje uz razvoj olujnih oblaka – moguće više grmljavinskog nevremena, pa i tuče većeg zrna

[]

Danas će biti pretežno oblačno s kišom i pljuskovima s grmljavinom. U drugom dijelu dana većinom suho, uz ponegdje djelomično sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura između 20 i 23°C.

U srijedu u noći i ujutro bit će pretežno oblačno s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Poslijepodne i navečer uglavnom suho, uz moguća djelomično sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 16°C, a najviša dnevna od 18 do 21°C – kaže prognostičar Kristijan Božarov sa stranice ‘Kad će kiša’.

No, već kraj tjedna opet izgleda ljepše, uz više sunca i topline.

Foto: ilustrativna/kiša/G.Kiš, cityportal.hr

Uzrok jače nestabilnog vremena je sudar između dvije mase u atmosferi, pa nam stižu oblaci zvani kumulonimbusi. 

– U danima koji su pred nama nalaziti ćemo se između dvije različite mase u atmos..Na jugu vrućine, a sjevernije hladnoća i snijeg. Njihov sudar će napraviti će dar mar u atmosferi, pa je za očekivati  vrlo nestabilno vrijeme i na kopnu i na moru, uz iznimno jake razvoje olujnih kumulonimbus oblaka, pa će grmljavinska nevremena biti česta pojava, kao i nažalost tuča većeg zrna, snažni udari vjetra, a na moru jaki neverini, nevere, moguće i pijavice – kažu prognostičari sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.

Kumulonimbus (lat cumulus: gomila, hrpa + nimbus: oblak; međunarodna kratica Cb) je veliki, debeli i gusti oblak koji se uzdiže okomito uvis, katkada i iznad deset kilometara. Zbog burnih procesa u kumulonimbusu s velikim okomitim brzinama (više od 20 m/s) te jakim silaznim strujama na dijelu područja ispod oblaka, katkada je uzrokom vremenskih nepogoda (tuče, jakih mahova vjetra, udara munje, kratkotrajnih no vrlo snažnih pljuskova, navode stručnjaci za vremenske prilike i neprilike.

DHMZ je stoga izdao i žuti meteoalarm za područje gotovo čitave Hrvatske.

 

Naslovna fotografija: Ilustrativna/ Cumulonimbus Cb, skybrary.aero.com

Ova objava Osvježenje uz razvoj olujnih oblaka – moguće više grmljavinskog nevremena, pa i tuče većeg zrna se prvi puta pojavila na cityportal.hr.