Prijava

Vaša prijava

Dominik Vuković izložit će svoje ilustracije u Galeriji Galženica

[]

U Galeriji Galženica sutra će biti otvorena izložba ilustratora Dominika Vukovića ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’. Također, u sklopu izložbe održat će se i promocija istoimene slikovnice za djecu književnice Sanje Lovrenčić.

Vuković i Lovrenčić dosad su realizirali četiri zapažena naslova u seriji Hrvatski likovni umjetnici: „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ i ”U pariškom ateljeu Jurja Plančića”. U 2024. seriju su nastavili novom zajedničkom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

U slikovnici je kroz tekst i dvadesetak ilustracija, na djeci prilagođen način ispričana priča o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra, a na temelju autorovih bilježaka približena im je i ideja o „anti-slici“. Također, uspostavljen je i svojevrsni dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka (grupa Gorgona).

– Prije dvije godine, Galerija Galženica postavila je izložbu Prema praznini / Towards Emptiness. Praznina kao ishodište, ili kao krajnji rezultat, bila je osnovna točka spajanja umjetnika Julija Knifera, Gorana Petercola i Tome Savića-Gecana, u kustoskoj koncepciji Ane Knifer. Slijedom tih događanja, dvije godine kasnije imamo priliku predstaviti prvu slikovnicu posvećenu jednom od najradikalnijih hrvatskih slikara. Slikovnica donosi priču o nastanku meandra, osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferovih slika, do kojeg je došao metodom radikalne redukcije sredstava. Brojne ilustracije za slikovnicu nastale su na temelju slikarevih dnevnika, autoreferencijalnih Zapisa u koje je bilježio svoje misli. Sliku je sveo na vizualnu činjenicu, odnosno skup činjenica, smatrajući bijelu plohu primarnom činjenicom, početkom nastanka likovnog djela – meandra – navodi voditeljica galerije i kustosica izložbe Antonia Vodanović u uvodniku kataloga izložbe.

Otvorenje izložbe i promocija slikovnice je sutra u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Ova objava Dominik Vuković izložit će svoje ilustracije u Galeriji Galženica se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Održan 2. Memorijalni turnir “Dražen Čurek” za djevojčice

Posjet Parku znanosti