Prijava

Vaša prijava

Ispomoć kolegama na obali: Gorički vatrogasci noćas odlaze na dislokaciju na Ugljan

[]

Vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe večeras putuju na redovnu dislokaciju u Kukljicu na otok Ugljan. Jedna je to od lokacija na koju će otputovati županijski vatrogasci kako bi bili ispomoć u ljetnim mjesecima svojim kolegama na obali. Neki će tako uz Ugljan, otići u Nin, Brač ili Hvar.

– Večeras u noći putuju dvoje naših pripadnika s jednim kolegom iz Samobora, a ukupno će ih kroz dislokacije proći 12 goričkih vatrogasaca. Na otoku će uz naše snage, ali u samom mjestu Ugljan biti još dvoje pripadnika iz Ivanić-Grada – govori nam Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica koji je neposredno prije odlaska vatrogasaca obišao lokaciju na koju odlaze.

– Proteklih smo godina obišli sve udaljenije otoke, no na Ugljanu smo prvi puta na ovoj dislokaciji. Trebalo je provjeriti i upoznati se s terenom, vidjeti što nas tamo čeka, tko je domaćin i tko sve dolje organizira kako bi bili u korak s događanjima – ističe Maceković.

Foto: DVD Buševec

U planu je šest dislokacija, ovisno o vremenskim uvjetima, po 15 dana počevši od 20. lipnja pa sve do 12. rujna.

– Svaki operativni vatrogasac je osposobljen za gašenje takvih požara, a ostalo su sve specijalizacije. Imamo ljude koji imaju položeno za gašenje požara niskog raslinja i slično. To su požari koji zahtijevaju puno vremena i traju danima, tu se ulaže puno snage i energije jer se koriste vatrogasne naprtnjače i metlanice i puno se hoda na velikim opožarenim površinama. Stoga, prije svega vatrogasci moraju biti fizički spremni – ističe Maceković.

Gorička Vatrogasna zajednica neće slati svoje pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava na redovnu dislokaciju već samo po potrebi na izvanredne dislokacije.

– Kada snage u Dalmaciji neće moći same riješiti požar, preko glavnog vatrogasnog zapovjednika zovu se dodatne snage. Unutar naših društava vatrogasci se moraju odazvati u kratkom roku od 15 minuta i krenuti na put.

Foto: FB Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

S obzirom da su vatrogasci najbrojniji dio Civilne zaštite, a njihova tehnička i stručna spremnost ključna je za protupožarnu sezonu. Svoje kapacitete snage Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije nedavno su predstavile na smotri u Ivanić-Gradu.

– Moramo pripremiti određeni dio naših snaga za ispomoć u bilo koji dio Hrvatske, a većinom je to naše priobalje i otoci koji tijekom ljeta bilježe povećan broj intervencija. Naši vatrogasci su dobro opremljeni, posjeduju svu zaštitnu opremu za požare otvorenog prostora i educirani su za sve zahtjevne zadatke. Za izvanredne dislokacije imamo 24 vozila i 102 pripadnika vatrogasnih postrojbi, a tu je još i određeni broj vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi koji će rukovoditi dislokacijama, što je za razliku od ostalih županija jedna respektabilna brojka – rekao je glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dario Kezerić.
Osiguravanjem svih resursa potrebnih za gašenje požara, preveniraju se posljedice, podsjetio je predsjednik vatrogasne zajednice Slavko Povrlišek.

– Možemo sa sigurnošću reći da će čitavo priobalje biti puno sigurnije i bolje branjeno jer je stručnost vatrogasaca i njihova kvalitetna oprema garancija da će eventualni požari biti na vrijeme locirani i ugašeni. Znamo da je prevencija važan korak u sprječavanju katastrofa, tako da smo učinili sve da naši vatrogasci budu spremni. – naglasio je Povrlišek.

Foto: FB Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ulaganje u vatrogastvo danas, garancija je za sigurnije sutra, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada, Tomislav Cuvaj.

– Vatrogasci su dokazali da se na njih možemo osloniti, to su sve ljudi koji su spremni za sve izvanredne situacije u kojima je ugrožen i ljudski život i imovina, i njih čeka onaj najopasniji dio. Kao i na području cijele županije, vatrogastvo je važan faktor našega grada koji uključuje u vatrogastvo djecu od malih nogu. – poručio je Cuvaj.

Podsjetimo, Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije čine 34 stalne članice s 282 vatrogasna društva, 8 samostalnih dobrovoljnih društava i 4 javne vatrogasne postrojbe.

– Imamo preko 21 tisuću vatrogacasaca i usudim se reći da su vatrogasci najvažnija snaga Civilne zaštite u Zagrebačkoj županiji tako da opravdano zaslužuju našu punu podršku. – rekao je zamjenik župana i predsjednik županijskog Stožera Civilne zaštite Ervin Kolarec.

Za rad, djelovanje i projekte vatrogasne zajednice dugi niz godina Županija izdvaja značajna sredstva, koja u ovoj godini iznose 1,75 milijuna eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Ova objava Ispomoć kolegama na obali: Gorički vatrogasci noćas odlaze na dislokaciju na Ugljan se prvi puta pojavila na cityportal.hr.