Prijava

Vaša prijava

Odlazite li na godišnji, policija ima nekoliko savjeta kako zaštititi dom od nepozvanih gostiju

[]

Sezona godišnjih odmora već je naveliko počela, a iz policije upozoravaju i savjetuju građane da budu na oprezu od provalnika koji nikad ne miruju. Stoga je važno njegovati dobrosusjedske odnose te imati osobu od povjerenja koja će obilaziti vaš dom za vrijeme dok ste na godišnjem odmoru.

– Međusobnim poštivanjem i zajedničkim snagama pridonosite većoj sigurnosti. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni – ističu iz policije.

Stoga je uz osvješćivanje važnosti dobrosusjedskih odnosa, jednako bitna i vlastita predostrožnost prije dužeg izbivanja iz doma. Iz policije savjetuju da uvijek zaključavate ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu. Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama – dodaju iz policije.

Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u domu, već ih pohranite u banku ili ovlaštene trezore. Isto tako bilo bi dobro da ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama. Ključeve od stana po mogućnostima ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete…Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ipak, dođe li do provale iz policije naglašavaju kako je mogućnost vraćanja ukradenih stvari veća ako ih znate precizno opisati i uvijek je preporuka zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta, radi lakše identifikacije.

Isto tako odmah pozovite policiju na 192 i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Ilustracija: Pexels/George Becker

Ova objava Odlazite li na godišnji, policija ima nekoliko savjeta kako zaštititi dom od nepozvanih gostiju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.