Prijava

Vaša prijava

Na korak do ostvarenja olimpijskog sna! Jane spremne za novozelandsku avanturu i Olimpijadu zborova

[]

Posebna je ovo godina za naše svjetski poznati Ansambl Jane. Osim što ove godine slave dva desetljeća te su prije tri mjeseca održale svoj slavljenički koncert, uskoro slijedi i kruna njihova dugogodišnjeg rada. Put na Olimpijadu zborova koja će se održati od 10. do 20. srpnja u Aucklandu na Novom Zelandu. Jane i Jankići na put kreću sutra te su posljednjim pripremama za ovo putovanje godine.

– Olimpijada se održava svake dvije godine u različitim krajevima svijeta i s obzirom da je to najveće zborsko natjecanje pa sudjeluju zborovi iz cijelog svijeta. Ove godine je to 250 zborova, a ukupan broj natjecateljskih kategorija je 28, a mi ćemo nastupiti u kategoriji folklora s instrumentalnom pratnjom – govori nam predsjednica ansambla Alina Haraminčić te otkriva kako je ove godine u njihovoj kategoriji konkurencija itekako jaka.

Jane na Olimpijadi zborova sudjeluju još od 2008. godine i svaki puta do sada ostvarile su jako dobre rezultate koje uključuju srebrne i zlatne medalje.

– Upravo zbog visoko ostvarenih plasmana nismo trebale prolaziti neka prednatjecanja, koja drugi zborovi jesu. Inače uvijek nastojimo na natjecanju obuhvatiti cijelu Hrvatsku pa smo tako i ove godine pripremile jednu slavonsku s poskočicama i bećarcima, pa našu omiljenu turopoljsku ‘Drag je dragoj’, imamo međimurski splet, a izvest ćemo i dalmatinsku ‘Rusulicu’. Na koncertu izvodimo još puno pjesama, kojima nastojimo osim našeg kraja, obuhvatiti pjevanje i folklorne napjeve cijele naše Hrvatske – dodaje Haraminčić.

Osim natjecateljskog dijela na olimpijadi, sudjelovat će i na parade nacija gdje se svaka država prezentira i predstavlja na svečanom otvaranju i zatvaranju ovog velikog glazbenog događanja, kao i sudjelovanje na radionicama.

– Bit će tu i nekoliko prijateljskih koncerata. Posebno nas veseli što smo uspjele stupiti u kontakt s našim iseljenicima i Folklornim ansamblom kralj Tomislav iz Aucklanda. Bit će nam velika čast tamo održati koncert s Klapom Kastav koja također ide na Olimpijadu. Mi smo inače jedini predstavnici iz Hrvatske. Također održat ćemo i koncert u Mangere Art Centru-domu vizualne i izvedbene umjetnosti Maora i Pacifika – ističe predsjednica ansambla te zahvaljuje svima koji su sudjelovali u njihovoj Crowdfunding kampanji kako bi prikupile sredstva za ovo veliko i daleko putovanje.

– Zahvalne smo svima koji su nam pomogli da odemo na naše putovanje jer je financijski bilo vrlo zahtjevno. Prvenstveno mislim na dvije glavne institucije, a to su naš Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija koji su nas poduprli, a uskočilo je i jako puno naših prijatelja, što većih, što manjih koji su se uključili kroz našu platformu – dodaje Hraminčić.

Koferi smo što nisu spremni, odbrojavaju se posljednji sati i minute, a naši turopoljski i hrvatski predstavnici itekako su uzbuđeni.

– Poprilično smo uzbuđene i vjerujemo da ćemo opravdati naš odlazak tamo. Pokušat ćemo osvojiti što više bodova i što bolji plasman kako bi se u Lijepu našu vratile s još jednom medaljom. Vjerujemo da ćemo na radost svih prezentirati naše Turopolje i zavičaj na drugom kraju svijeta – dodaje na kraju predsjednica ansambla Alina Haraminčić.

Ova objava Na korak do ostvarenja olimpijskog sna! Jane spremne za novozelandsku avanturu i Olimpijadu zborova se prvi puta pojavila na cityportal.hr.