Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat: ‘Dnevna bolnica trebala bi biti odmah preko puta kampa HNS-a’

[]

Ljetna sjednica Gradskog vijeća počela je, kao i uvijek, Aktualnim satom, kojeg je otvorio vijećnik Vedran Zobec. Zanimao ga je projekt “za kojim naš grad žudi već godinama”, odnosno što se događa s izgradnjom dnevne bolnice.

– Bolnica bi trebala biti izgrađena na Aveniji Ivana Pavla II, preko puta lokacije na kojoj će se uskoro početi graditi nacionalni kamp HNS-a. Sva istraživanja javnog mnijenja unazad više od deset godina pokazala su da je medicinska skrb apsolutni prioritet u našem gradu. Dom zdravlja i Hitna služba pod ingerencijom su Županije, ali u programu Vlade pronašla se i ta naša dnevna bolnica, koja bi trebala biti izgrađena u sljedeće četiri godine. Održan je i sastanak u Ministarstvu zdravstva, osnovana je i radna skupina, u kojoj su i predstavnici Grada. Morat ćemo na zemljištu koje se proteže na 50.000 kvadrata mijenjati i urbanističke i prostorne planove, a struka će razviti koncept u kojem bi smjeru trebao ići cijeli projekt, s obzirom na sve potrebe naših građana, da mogu i ovdje obaviti ono zbog čega su dosad morali ići u Zagreb – odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ivo Jelušić iz SDP-a progovorio je o lokalnim medijima i pitao koliko koji medij dobiva gradskih sredstava, kao i hoće li gradonačelnik kažnjavati one koje ne objavljuju priopćenja iz političkih stranaka. SDP-ovo priopćenje, kaže, objavila su samo dva medija.

– Mediji su i privatnom vlasništvu i mislim da nema nikakvog smisla da se gradonačelnik petlja u uredničku politiku bilo kojeg od njih. Morat ćete to sami ispitati i istražiti. Svi mediji koji su financirani od Grada dostupni su na stranicama Grada, to je javno dostupna informacija – odgovorio je gradonačelnik, kojem je Jelušić predložio i da se financijski izvještaji gradskih trgovačkih društava objavljuju na službenim stranicama.

– Tu su svi predsjednici naših trgovačkih društava i prihvaćam vaš prijedlog, možemo na sljedeću sjednicu Vijeća staviti vrlo transparentno izvješće o njihovu radu. Uvijek ćemo prihvatiti ovakvo dobre i konstruktivne prijedloge – kazao je Ačkar.

Vijećnica Ivana Belošević pitala je jesu li sva djeca upisana u vrtiće i kad možemo očekivati početak radova na Centru za starije.

– Upisi u vrtiće i ove su godine prošli bez ikakvih poteškoća. Svako dijete koje ima uvjete upisano je u vrtić. Podsjetit ću i na uvjete, koji kažu da roditelji i dijete moraju imati prebivalište u Velikoj Gorici, da oba roditelja moraju biti zaposlena i da dijete 31. kolovoza ima navršenih godinu dana. U planu upisa bila su slobodna 503 mjesta, ali manjim reorganizacijama upisan je više od 520 djece. Moram istaknuti i da su u tijeku prijave za tri nova vrtića; Velikogoričanka će imati šest odgojnih skupina, Dubranec jednu, a Gradići tri. Od pedagoške godine 2024/25. ukupno će biti upisano oko 700 djece – rekla je pročelnica Lana Krunić Lukinić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– U ovim trenucima u tijeku je izrada izvješća o javnom savjetovanju, što bi trebalo biti gotovo krajem kolovoza, nakon čega slijedi natječaj za izvođača radova, a početak izgrade Centra za starije osobe možemo očekivati već do kraja ove godine – na drugo pitanje odgovorio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Damir Slojšek iz MOST-a progovorio je o problemu s vodom koji se nedavno pojavio u Kurilovcu, a u svemu tome susreo se s jednim problemom.

– Jedan dio hidranata u Ulici Ivan Gorana Kovačića kod kućnog broja 10 nije puštao vodu, nije radio. Zanima me je li provjerena ispravnost hidranata i koliko se često oni provjeravaju – pitao je Slojšek.

– Hidranti se na području grada i po svim naseljima redovno se popravljaju i održavaju, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom. Na godišnjoj razini pregledavaju se svi hidranti koji se ne koriste – odgovorio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Zanimalo je Slojšeka i što je s natječajem oko pročistača otpadnih voda, koji je premašio predviđene financijske okvire i moraju se tražiti nova rješenja.

– Imam podatak da između deset i 15 Aglomeracija po Hrvatskoj ima sličan problem i očekujem da ćemo u što skorije vrijeme dobiti suglasnost resornog Ministarstva za dodatnim sufinanciranjem, nakon kojega bismo mogli donijeti odluku – odgovorio je Višić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik Zvonko Kunić pohvalio je novi besplatni lokalni prijevoz, posebno činjenicu da je njegova Velika Mlaka konačno izravno povezana s Velikom Goricom, ali i pitao:

– S obzirom na to su autobusne stanice obilježene samo žutim slovima, hoće li biti izgrađene kućice kao zaštita od lošeg vremena, ne samo u Mlaki, nego i svugdje gdje postoji takva potreba?

– I vi i predsjednik Uprave VG Komunalca, koji dolazite iz Velike Mlake, mogli ste se uvjeriti u benefite novog lokalnog prijevoza, koji nije besplatan, jer financira ga u stopostotnom iznosu Grad – istaknuo je gradonačelnik pa pojasnio što se tu sve događalo.

– ZET je inzistirao da prekine svoj lokalni prijevoz, morali smo uvesti novu varijantu, što je dobro, jer ZET nije mogao ispuniti potrebe građana. Nije normalno da svih ovih desetljeća, otkad grad postoji, Velika Gorica nije spojena s Mičevcem, kao ni da ljudi iz Mlake moraju hodati dva kilometra do stanice. Nije normalno da nismo imali poveznicu sa željeznicom, koja nas za 15-ak minuta dovodi u sam centar Zagreba… Da ne govorim o novim linijama, primjerice onoj prema Meridianu 16, gdje je zaposleno oko 1500 ljudi, mahom naših sugrađana, koji također nisu imali javni prijevoz.

Promjene su i dalje moguće.

– Želim pozvati sve one koji imaju prijedlog za promjene u linijama ili voznom redu da se jave u sljedećih 60 dana s kritikama i primjedbama. Kad imaš svoj prijenos, benefit je što možeš i na taj način reagirati. Napravit ćemo još dva dodatna perona, kako bismo olakšali polaske iz još nekih naselja, a nadstrešnice za stanice su u postupku javne nabave.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Bekavac iz MOST-a govorio je o mogućnostima organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom, kakvo postoji u nekim drugim gradovima, i to uz novac iz EU fondova.

– Volja apsolutno postoji, kao i želja, smatram da je to dobra ideja i da bi se trebali potruditi da dođemo do zajedničkog cilja i da iskoristimo europska sredstva kako bi organizirano stanovanje zaživjelo na dobrobit svih naših sugrađana u potrebi – rekao je Ačkar,

Bekavca je zanimalo i što će se događati s cijenom grijanja za stanare višestambenih zgrada priključenih na HEP Toplinarsto.

– Apsolutno sve zgrade koje su energetski obnovljene u Velikoj Gorici a griju se na taj sustav doživjele su preporod što se tiče računa koji su znatno manji, ušteda je znatno veća. Još tri zgrade idu u energetsku obnovu, što će još smanjiti troškove građanima. S HEP Toplinarstvom intenzivnorazgovaramo o promjeni kotlovnica i dotrajale infrastrukture, što utječe na cijenu skupog grijanja s kojim se već dugi niz godina borimo – odgovorio je gradonačelnik.

Stipu Duvnjaka iz vladajuće garniture zanimalo je koji su sve zeleni projekti aktualni, pri čemu je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji “Od izvora do mora”, u kojoj se Velika Gorica pozicionirala na visoko drugo mjesto.

– Moram pohvaliti KUD Čiče za sudjelovanje u ne samo toj nego i u mnogim drugim akcijama, svi članovi zaslužuju velike pohvale – rekao je gradonačelnik i okrenuo se ozelenjivanju grada.

– U protekle dvije godine na našem području posađeno je više od tisuću sadnica stabala, a dobit ćemo i novih 1100 sadnica, što će u značajnoj mjeri ozeleniti naš grad. Kad imate toliko novih sadnica i stabala, oni se moraju održavati i zalijevati, o čemu brinu naši dobrovoljni vatrogasci, što je posebno važno u ovim vrućim danima. Veseli nas i posađeni urbani voćnjak, koji će za nekoliko godina donositi i plodove koji će biti javno dobro i svatko će ih moći ubrati. Svakako ćemo nastaviti sa ozelenjavanjem grada i svih površina – rekao je Ačkar.

Ozren Robić

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

SDP-ov vijećnik Ozren Robić pitao je hoće li se graditi javni WC-i u našem gradu.

– Na novom autobusnom terminalu, koji treba biti izgrađen na autobusnom kolodvoru, koji je već trebao biti u vidljivoj fazi izgradnje, bit će i javni WC. Nažalost, to se zbog niza loših okolnosti dosad još nije dogodilo, budući da je tijekom procesa preminuo statičar, razbolio se projektant… U svakom slučaju, javni WC je u planu – kazao je gradonačelnik.

Uz sve ostale teme, pričalo se i o radovima na našim cestama i ulicama.

– Radimo Ulicu kneza Porina, to je u završnoj fazi, početkom kolovoza trebalo bi biti potpuno završeno. Radi se i na ulazu u Šćitarjevo, sljedeći tjedan počinjemo s asfaltiranjem pješačkim staza, a tu su i određene sanacije od radova na Aglomeraciji. Pješačku stazu radimo u Šiljakovini, trebala bi biti gotova do jeseni. Mogu najaviti i radove u Gradićima i Donjoj Lomnici, očekujemo zaključivanje ugovora i početak radova, pri čemu će se mijenjati i cjevovodna mreža. Kroz mjesec dana bi radovi trebali početi. Za Jelačićevu su otvorene ponude i očekujemo da će kroz tjedan ili dva biti donesena odluka, isto kao i ulica Augusta Šenoe. Uskoro ćemo raspisati i natječaj za Ulicu Bratstvo 1, o kojoj već dugo pričamo. U svim tim ulicama će se morati raditi i vodovod – rekao je resorni pročelnik Dubravko Katulić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Krešimir Ačkar

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ova objava Aktualni sat: ‘Dnevna bolnica trebala bi biti odmah preko puta kampa HNS-a’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.