Prijava

Vaša prijava

Visoke temperature donose i veliku opasnost od izbijanja požara, vatrogasci upozoravaju građane

[]

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice zbog iznimno visokih temperatura upozoravaju na opasnost od nastanka požara te pozivaju građane na pojačan oprez.

Naime, prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se danas i sutra očekuje prolazak toplinskog vala koji osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje. Zbog velike količine suhog raslinja, pogotovo na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora.

Veliku ulogu, kada je u pitanju sigurnost, mogu odigrati i sami građani svojim odgovornim ponašanjem. Pa vatrogasci savjetuju da se ne bacaju opušci i staklo te da se ne pali vatra na otvorenom prostoru.

Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, savjet je da se to ne čini za vjetrovita vremena te je obavezno gašenje žara nakon njegova korištenja. Važno je i održavanje okućnica čistima jer se time smanjuje mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

– Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali – ističu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Također, mole se građani da n koriste dronove za snimanje požara, jer se time ugrožava sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.

–  Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi – ističu iz ove krovne vatrogasne organizacije.

Posebno treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

Ukoliko uočite požar nazovite vatrogasce na 193 ili centar 112.

Ova objava Visoke temperature donose i veliku opasnost od izbijanja požara, vatrogasci upozoravaju građane se prvi puta pojavila na cityportal.hr.