Prijava

Vaša prijava

Ljeto u Centru: Radionice popunjene u rekordnom roku, svi žele raditi pokuse, crtati, družiti se…

[]

Za zabavno i aktivno ljeto malih Goričana već 22 godine brine se Centar za djecu, mlade i obitelj koji provodi besplatne ljetne radionice koje su sve poželjniji oblik zabave ne samo najmlađim sugrađanima, već i starijih osnovnoškolaca, a brojni programi privlače i same srednjoškolce.

Djeca su i ove godine mogla izabrati osam različitih radionica i igraonica, a koje su organizirane kroz 21 grupu. Neke su izrazito popularne pa su grupe popunjene u rekordnom roku, a kako ističu iz Centra postojala je i lista čekanja.

– Kroz radionice će ovo ljeto proći ukupno 320 korisnika, što djece, što roditelja. Neke grupe su atraktivnije od drugih, a s obzirom na iskustvo od prethodnih godina uvijek planiramo veći broj tih grupa. Tako imamo tri grupe za Hokus pokus, a uvijek je veliki interes i za likovnu radionicu. Sve su grupe formirane prema dobi i prema interesu – priča nam ravnateljica Centra Sanda Puljiz Vidović te dodaje kako se svake godine trude uvesti i nešto novo pa je tako bilo i ove godine.

– Neke grupe niti ne oglašavamo jer su specifične, a pohađaju ih djeca koja su nam poznata otprije te koriste naše programe, a za koju smo procijenili da bi im te grupe pomogle. Tu je grupa Maštograd, ali i psihodramska grupa. Riječ je o psihoterapijskoj grupi koju vodi stručna osoba. Zatim Mindfulness koja je za starije osnovnoškolce. Jako je dobra u smanjenju stresa i vježbe koncentracije što njima jako fali. Tu je i ‘Pričanje priča’ koja također ima isti cilj. Na žalost, sve se manje pričaju priče jer su ekrani dosta toga preuzeli pa ih malo vraćamo u to i nije im dosadno. Nije to samo sjedenje i pričanje, već djeca dosta glume, ima pokreta, crtaju ono što su čuli iz priča – dodaje ravnateljica.

Foto: Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Velik interes vlada i za grupom za ‘Buduće prvašiće’ kroz koju pomoć uoči novog životnog razdoblja djeteta, dobe i djeca i roditelji.

– Pripremamo i djecu i roditelje za polazak u školu, a pokazalo se kako su zapravo oni zabrinutiji od same djece. Na početku grupe radimo ulazne razgovore, ali i izlazne pa na kraju svaki roditelj individualno dobije povratnu informaciju o svom djetetu – kaže Puljiz Vidović.

Vrijeme grupi ‘Igre na otvorenom’ ove godine ne ide na ruku, stoga su se djeca zbog iznimno visokih temperatura na otvorenom igrala svega nekoliko puta, a ostatak vremena su proveli u rashlađenim prostorima Centra.

Uz zabavni i kreativni sadržaj, u Centru djeca i roditelji mogu potražiti i stručne individualne tretmane, savjetovanja, logopedske tretmane…

– Naime, sve više djece ima problem s koncentracijom, pamćenjem, ne mogu izvest neku aktivnost od početka do kraja, imaju problem sa samopouzdanjem kao i pojačanu agresiju stoga nam se roditelji i djeca koji su i sami svjesni toga posebno nam se javljaju i za takve aktivnosti. To što netko ide na likovnu radionicu, naravno da će crtati i slikati, ali tu se radi i na socijalnim vještinama, agresiji, samopouzdanju, a grupe nam vode educirani stručnjaci – naglašava ova stručnjakinja.

Foto: Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Ravnateljica Puljiz Vidović ističe i kako u Centar svoje vrijeme dolaze provoditi sve starija djeca.

– Nekada smo imali jako puno predškolaca i mlađih osnovnoškolaca. Sada već imamo dosta grupa za starije osnovnoškolce i srednjoškolce. Sve starija djeca nam dolaze što nekada prije nije bio slučaj. Vjerojatno zato što od malih nogu dolaze kod nas u Centar pa su navikli i vidjeli da ima nešto i za njih – dodaje.

Radionicama se priključuju djeca koja su već prije sudjelovala u aktivnostima Centra, a posebno ih veseli kada se prijave i nova djeca.

– Lijepo je vidjeti one koji su bili da ponovno dolaze. Kad objavimo upise na našoj stranici, uvijek drugi dan ujutro, već u osam sati roditelji se pojave ili zovu i kažu: ‘Lani se nismo uspjeli upisati u grupu koju smo htjeli, evo nas odmah da rezerviramo mjesto’. Djeca su jako zadovoljna i oduševljena, a posebno im je žao kada bude zadnji susret. Imamo zaista lijepe povratne informacije – ističe Puljiz Vidović.

Foto: Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Svi programi ne bi mogli biti ostvareni da nema brojnih volontera i suradnika koji rade s djecom.

–  Ove godine imamo i zamjetan broj volontera, a uglavnom su to studenti psihologije s Filozofskog fakulteta, koji su iznimno zadovoljni i kažu da su naučili mnogo kroz ove naše grupe. Pomaže nam dosta i vanjskih suradnika koji se žele ovdje educirati. S obzirom na to da su danas djeca previše izložena ekranima ovakav sadržaj i aktivnosti su izuzetno nužne i potrebne – smatra ravnateljica Sanda Puljiz Vidović.

Na kraju važno je istaknuti da program i rad Centra za djecu, mlade i obitelj podržava Grad Velika Gorica, zahvaljujući kojem su svi programi u Centru besplatni. U ljetnim radionicama u goričkom Centru djeca će moći uživati sve do 25. srpnja.

Foto: Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Ova objava Ljeto u Centru: Radionice popunjene u rekordnom roku, svi žele raditi pokuse, crtati, družiti se… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.