Prijava

Vaša prijava

Turopoljski nogometaš Neven Novosel živi i radi u Irskoj, a nogomet mu je još u fokusu zanimanja

[]

Grad Velika Gorica i gradonačelnik Krešimir Ačkar napravili su nedavno sjajan posao. Autobusi sada besplatno voze gradom i okolnim mjestima pa se mi penzići možemo do mile volje furati kam god želimo. Tako se potpisnik ovih redaka nedavno uputio iz Novog Čiča u šetnju Goricom. A bio je i “petek na Gorice” pa je bila logična trasa Japinom ulicom prema Sajmištu. Na velikom placu malo razgledavanje svega i svačega, degustacija ribljeg specijaliteta, a onda nenadani susret. Je li moguće, pa to je legendarni nogometaš ravnog Turopolja Neven Novosel i njegova puno ljepša polovica gospođa Martina, inače Goričanka. Pa kaj tu delaš legendo, kaj nisi na poslu u Irskoj? I zakaj ti je noga u zavojima tako visoko?

foto: Privatni album Neven Novosel

– Na godišnjem sam u mojoj Vukovini, a to sam iskoristio i za boravak u Matuljima nedaleko Opatije. Doktor Boris Nemec, vrhunski i poznati ortoped, operirao mi je u svojoj cijenjenoj klinici menisk koljena. Bilo je napuknuće i morao sam to riješiti, a razmislit ću hoću li još igrati – nakon srdačnog pozdrava otkrio je Neven.

Zar još igra(š), a 43 godine su na leđima? Autoru ovog teksta čini se kao jučer kad je prije 20 godina 2004. godine najboljem nogometašu od četvero braće ispred Sportskih novosti uručio trofej za najboljeg igrača tadašnje JŽNL, a bio je i najbolji strijelac u sezoni 2003/2004. O kakvom se plemenitom veznjaku i paklenom igraču individualcu i golgeteru radilo govori i činjenici da je njegov Jelačić iz Vukovine tada u poretku zauzeo tek sedmo mjesto!? Uz Nevena i braću mora se istaknuti da im je i otac Zvonko bio nogometaš (zauvijek nas je napustio prije 10-tak godina) koji se znao pohvaliti poznanstvom s Antonom Samovojskom negdašnjim legendarnim novinarom Sportskih novosti i TV nogometnim komentatorom.

Nastavak razgovora dogovorili smo za nekoliko dana kasnije u Novom Čiču u lokalu Dubravka Hrkovca, prije prvoligaškog nogometaša kojeg je također operirao Nemec, ali tada u Lovranu. Prisjećajući se svoje bogate nogometne karijere i Neven Novosel se najprije vratio Jelačiću.

– Vrhunac stalne selekcije u Jelačiću dogodio se u sezoni 2008/2009. Osvojili smo prvo mjesto i plasman u jači rang. Bila je to jedna od najboljih momčadi Jelačića u povijesti, a trener je bio Vlado Horvat – kazao je na početku Neven. Nije želio nikoga posebno isticati iz tog vremena, ali jasno da je Novosel bio zamašnjak stroja koji je mljeo suparnik, a kroničar se ipak usuđuje izdvojiti također domaće dečke kapetana Josipa Matejčić, stopera Vedrana Kovačevića, vezne Vedrana Stipanićeva, Josipa Musu te Miru Paviša koji je bio prvi strijelac lige..

(Neven Novosel čući treći s desna)

– U Hrvatskoj sam osim za Jelačić Vukovina igrao i za Polet Buševec, Dinamo Hidrel Novo Čiče, Lekenik, Turopoljac Kuće, ondašnji Udarnik iz Kurilovca, NK Goricu dok je igrala niži rang i nekadašnji NK Radnik (VG) u mlađim uzrastima…Mali nogomet ili futsal “španao” sam za Auto Peba, Uspinjaču, MNK Sokoli iz Samobora i još neke klubove manje zvučnog imena -u kratkim crtama opisao je Neven svoju karijeru u Hrvatskoj. Gdje god je igrao, posebno u trećeligašima Poletu iz Buševca i Udarniku ostavio je dubok trag. Nažalost, bitke za bolju egzistenciju otjerale su ga prilično daleko od Vukovine, Gorice i Turopolja.

– Otišao sam u Irsku kad sam imao 34 godine, dakle prije 9 godina. Gradić u kojem živim zove se Castleblayney a ima oko 5 do 6 tisuća stanovnika. Tamo su mi i braća Vedran i Franjo dok Dejan živi u Vukovini. Susjed mi je naš negdašnji poznati golgeter Tin Lovreković, a i kumovi smo – govori Novosel.

– U Irskoj veliki nogomet sam igrao za FC Bay United, FC Šviturys, FC Tullyvalen gdje sam i trenutno registriran. Futsal sam “haklao” za Newry City koji se je natjecao u 1. Sjevernoirskoj ligi gdje sam prije godinu dana i zaradio ozljedu puknuća meniskusa. Operacija je uspješno obavljena u Matuljima kod doktora Nemeca, a već sam skinuo i zavoje – otkrio je Neven i svoj Irski nogometni put.

Do kada obitelj Novosel planira boravak u Irskoj?

– Još najmanje četiri godine, kad 14-godišnja kćerka Dora završava školu. Dora izvrsno govori engleski i tek tada planiramo razmisliti o budućnosti. U Irskoj nam je dobro, a u Hrvatskoj smo svake godine u vrijeme godišnjih odmora – zaključio je Neven Novosel, srdačno se pozdravljajući s prisutnim poznanicima, najviše s popularnim “Geđom” iz Buševca koji je dobacio:

– Jazo, gdje su ti dani kad smo s tobom u Poletu i Buševcu gazili trećeligaše”?

Srdačno se nasmijao Novosel i požurio u susret prijatelju Siniši Ferenčeku, još jadnom nogometašu kakvih danas širom Turopolja ima sve manje. U ponedjeljak je već let prema zelenoj Irskoj.

Ova objava Turopoljski nogometaš Neven Novosel živi i radi u Irskoj, a nogomet mu je još u fokusu zanimanja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.