Prijava

Vaša prijava

U gradu ‘niknuli’ novi zeleni otoci i polupodzemni spremnici, evo gdje možete odložiti otpad

[]

Ovih dana na nekoliko lokacija u gradu niknuli su novi polupodzemni spremnici za odlaganje stakla, papira, plastike i metala, ali i tekstila. Spremnici su tako postavljeni kod stambenih zgrada u Zvonimirovoj, u naselju 8. martu kod Crvenog križa te u Porinovoj nasuprot HAK-a.

Dio je to projekta kojim Grad Velika Gorica kontinuirano nabavlja komunalnu opremu potrebnu za djelovanje sustava odvojenog sakupljanja otpada, a koju predaje na upravljanje VG Čistoći.

Ovakvi spremnici imaju imaju brojne prednosti, među kojima su smanjenje neugodnih mirisa, estetika, higijena kao znatno manja mogućnost prebiranja.

– Do sada se vrlo dobro prihvaćenim pokazao sustav “zelenih otoka” na javnim površinama opremljenim polupodzemnim spremnicima za odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, koje smo postavljali na lokacije koje imaju veće potrebe za zapreminom spremnika nego što je moguće smjestiti u standardna spremišta za otpad u stambenim zgradama, a osobito su dobro prihvaćeni polupodzemni spremnici za otpadni tekstil, iz kojih do sada nije bilo nikakvog razbacivanja otpada, za razliku od prethodno korištenih bijelih samostojećih spremnika s bravom koji su prečesto bili meta obijanja i razbacivanja otpada po javnim površinama – ističu iz gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Također na još četiri lokacije uz već postojeće ‘zelene otoke’ postavljeni su i spremnici za tekstil, a možete ih pronaći kod Pizzerie Gavran, srednjoškolskog centra, Kurilovečkoj i Ulici Nikole Tesle.

– Budući da se ove godine planira dovršetak radova izgradnje novog Reciklažnog dvorišta Velika Gorica, potrebno je ovo dvorište i opremiti, pa će se tako nabaviti stroj za sakupljanje povratnih boca te 4 dodatna rol-kontejnera za navlakač za odvojeno sakupljanje različitih vrsta otpada – ističu iz Upravnog odjela.

Spremnike i opremu za novo Reciklažno dvorište, s 40 posto, odnosno s oko 50 tisuća eura sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 60 posto  Grad Velika Gorica.

Ova objava U gradu ‘niknuli’ novi zeleni otoci i polupodzemni spremnici, evo gdje možete odložiti otpad se prvi puta pojavila na cityportal.hr.