Prijava

Vaša prijava

Večeras otkrivanje biste Pilotu, heroju s maljutkom, Jadranku Cumbaju

[]

Svega par dana prije obljetnice njegove smrti, večeras će u parku koji odnedavno nosi njegovo ime, biti postavljena bista Jadranka Cumbaja. Našeg Velikogoričana, hrabrog borca, koji je poginuo u vojno-redarstvenoj akciji Oluja na petrinjskom bojištu u Mošćenici.

Cumbaj je rođen 14. prosinca 1967. u Zagrebu, a odrastao je u Velikoj Gorici, gdje je bio i društveno aktivan. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a svoj častan ratni put prošao je kao pripadnik 21. mješovitog protuoklopno- artiljerijskog divizijuna i 2. gbr, legendarnih Gromova. Bio je pukovnik Hrvatske vojske i hrvatski ratni vojni invalid.

Svoju spremnosti, volju i odlučnost, pokazao je na bojištima diljem naše Hrvatske – od pokupskog do južnog bojišta, a tijekom rata uništio je 29 neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. Prvi je koristio termovizijski sustav i uništio neprijateljski tenk M-84, pogodivši ga navođenom raketom preko rijeke Kupe u Desnom Sredičkom, gdje je tada bila najbliža prva crta bojišta od Velike Gorice. Nadimak ‘Pilot’ dobio je po pilotskoj znački na svojoj beretki.

Osim parka koji nosi njegovo ime, a u kojem se kao dječak igrao, na zidnoj ogradi kod spajanja Sajmišne i Malogoričke ulice stoji mural i dva grafita u njegovu spomen, a i njegovo Lovačko društvo Srna čiji je bio član i tajnik, postavili su spomen-čeku u Kušancu.

Svečano otvorenje biste Jadranka Cumbaja je večeras u 19 sati, u istoimenom parku u Pjesničkom naselju, a koji se nalazi na križanju ulica Šenoine-Seljine brigade-Antuna Cvetkovića.

 

Ova objava Večeras otkrivanje biste Pilotu, heroju s maljutkom, Jadranku Cumbaju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.