Prijava

Vaša prijava

Još samo dva dana u Mičevcu: Bolidi vrijedni 2 millijuna eura, buka motora i izvrsni timovi

[]

Svi ljubitelji auto-moto sporta ne bi smjeli propustiti  subotu i nedjelju te Formulu Student Alpe Adria. Ulaz na poligon u Mičevcu je besplatan za sve. Boxevi, bolidi koje su studenti sami napravili i oktanska uzbuđenja iz prve se ruke mogu doživjeti još dva najzanimljivija dana.

Veliku pažnju posljednjih dana privlači jedan od najskupljih bolida koji se ove godine natječu, a to je onaj njemačkog tima Rennteam iz Stuttgarta.

– Ovo je za nas posebna godina jer smo ujedinili oba tima i zajedno izrađujemo električni bolid. Cilj nam je biti na vrhu ljestvice ove godine i svi zajedno radimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi to postigli. S ovim bolidom nažalost nismo uspjeli ostvariti rezultate koje smo htjeli. Imali smo probleme tijekom Endurance-a, ali nadamo se da ćemo to riješiti i ostvariti bolji plasman!” – ističe student Daniel Gann.

Foto: FSAA

– Cijenu bolida je teško prikazati u brojkama, ali mislim da je najbolji prikaz cijene naš mukotrpni rad i trud koji ulažemo već godinama i zbog toga su ovi bolidi tako posebni. Izrada samog bolida traje oko 7 mjeseci, a na njemu svakodnevno radi 20 ljudi, uz kojih još dvadesetak pomaže. Osobno mi se jako sviđa Zagreb i ovaj event. Svi su dosta opušteni, uživamo u tome što radimo i uz to se još dobro zabavljamo – dodao je Gann.

Samo dva boxa dalje od njih je nalazi se makedonski tim kojem je ovo prvo iskustvo i prvi nastup na Formuli Student. Ideja je krenula od voditelja tima Dimitra Alzhuroskog koji je želio napraviti bolid.

– Ovo je moja godina u FS Adria i mogu reći da je stvarno prekrasno i zadivljujuće. Još kao dijete imao sam ideju izraditi svoj auto, a sada mi se pružila izvanredna prilika jer sam upoznao kolege koji imaju isto razmišljanje i ideje kao ja. Skupili smo se i izradili svoj bolid! – ističe Dimitri.

Foto: FSAA

U Zagrebu ih je trenutno 16, ali ukupno njihov tim broji 20 ljudi.

– FS Alpe Adria jedno je od najboljih natjecanja za studente baš iz razloga što su svi ovdje kolegijalni, prijateljski nastrojeni i uvijek spremni pomoći drugima. Međusobno s ostalim timovima izmjenjujemo razna iskustva, uskačemo kad god treba i stvaramo nova prijateljstva. Naš cilj ove godine je steći što više iskustva, saznati što više o pravilima koja nismo znali do sad kako bi se sljedeće godine vratili i natjecali se u dinamičkim disciplinama. Naš bolid se zove Ace one, a izrada je započela u veljači ove godine!” – zaključio je Dimitar Alzhuroski iz makedonskog MES Racing tima.

Foto: FSAA

Posebnu pažnju na sedmom izdanju Formule Student Alpe Adria privlači TU Graz Racing Tema. Oni su prije nekoliko tjedana sa svojim bolidom srušili svjetski record u skipadu.

– Ima nas 50 u timu koji mukotrpno radimo cijeli dan i noć kako bi napravili naš bolid. Naš najboji rezultat je iz 2018. godine kada smo bili prvi na svjetskoj ljestvici. Trenutno radimo električna vozila i ovo je četvrta generacija tih vozila. Prošlogodišnji bolid je osvojio prvo natjecanje u Mađarskoj, dok je ove godine naš bolid bio najbrži od svih, ali nažalost nije uspio osvojiti prvo mjesto! – rekao je Frederik Wagner, vođa TU Graz Racin tima.

Foto: FSAA

Njihov bolid može dostići brzinu od 125 km/h s blokadom, ali ubrzava od 0-100 u dvije sekunde i trenutno drže svjetski rekord u skidpad disciplini s tim bolidom.

“Zagreb nam se jako sviđa, imamo predivno vrijeme ovdje, natjecanje je odlično i nadamo se kako ćemo ga osvojiti.“ – rekao je Frederik.

Najbolji hrvatski bolid je onaj zagrebačkog FSB tima. On je i jedini hrvatski električni boli, a njegova vrijednost je oko 250 tisuća eura, što je otprilike 10 % vrijednosti najskupljih bolida koji se nalaze u Mičevcu. No, unatoč razlici u cijeni, zagrebački tim postiže izvrsne rezlutate.

– Naš bolid je jednosjed koji je u stilu formule 1 samo u manjim dimenzijama. Pogonjen je isključivo na stražnji pogon s dva elekrto-motora. Potpuno je na struju, šasija je izgrađena od karbona i u jednom komadu je. Bolid dolazi sa aeropaketom koji je također napravljen kombinacijom karbona i kompozita. Trebalo nam je 5 mjeseci da ga izradimo, a cijena samog bolida je otprilike 250 tisuća eura. Što se tiče naše regije dobro stojimo , ali kad govorimo o najvećim timovima u Europi onda smo prosijek i tu nažalost zaostajemo za najboljim timovima jer njihovi bolidi dosežu i do 2 milijuna eura! – izjavio je Filip Petro i dodao:

Foto: FSAA

– Unatoč svemu bili smo 10. u Češkoj što je za nas odličan rezultat u konkureciji 50 timova. U disciplini endurance smo bili 6. što je jako dobar rezultat i pokazatelj da dobro radimo.

Formula Student Alpe Adria međunarodno je studentsko natjecanje na kojem mladi inženjeri imaju priliku dizajnirati, konstruirati, testirati i utrkivati se s vlastitim prototipovima trkaćih bolida. Natjecanje se održava uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije.

Foto: FSAA

Ova objava Još samo dva dana u Mičevcu: Bolidi vrijedni 2 millijuna eura, buka motora i izvrsni timovi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Buna bolja od Dinama u Novom Čiču

Popis učenika 1. i 5. razreda za školsku godinu 2024./2025.