Prijava

Vaša prijava

U ponedjeljak kreće škola, u klupe će sjesti 5 400 velikogoričkih učenika

[]

Gorički učenici, njih 5 400, odbrojavaju posljednje dane praznika i pripremaju se za ponedjeljak 9. rujna kada se ponovno vraćaju u svoje školske klupe. Ove godine u prve razrede u goričke osnovne škole krenut će 70 prvašića više nego prošle godine, odnosno ukupno njih 689. Posebno to raduje prvog čovjeka grada, gradonačelnika Krešimira Ačkar koji je danas u društvu ravnatelja goričkih osnovnih škola i pročelnicom Lanom Krunić Lukinić najavio novu školsku godinu i što ih sve čeka.

– Škole ih čekaju u potpunosti spremne te će i ove godine ostvariti neke benefite, koje uz državu, osigurava naš grad. Država je osigurala besplatne udžbenike i prehranu, a mi ćemo našim učenicima osigurati besplatne radne bilježnice , likovne mape i ostali radni materijal – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Grad je iz proračuna izdvojio oko 800 tisuća eura za direktnu pomoć učenicima, a to je oko 485 tisuća eura za osnovnoškolce te preostali dio za srednjoškolce.

– Iako je srednja škola pod Zagrebačkom županijom, redovito našim srednjoškolcima isplaćujemo naknadu od 120 eura za nabavu udžbenika i ostalih obrazovnih materijala – dodao je gradonačelnik.

Djeca s teškoćama u razvoju i ove će godine dobiti svoje asistente, jer se nastavlja projekt ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje’. To pravo ove je godine ostvarilo 112 učenika.

– Nastavljamo i sa stipendijama, prema deficitarnom zanimanju, po uspješnosti i socijalnom statusu. Činimo sve kako bi olakšali i djeci i roditeljima da obrazovanje ne bude luksuz. Prepoznati smo kao grad da znatan dio svoga proračuna uvijek ulaže u obrazovanje. Ono se uvijek isplati, to je ulaganje u sigurnu budućnost te ćemo tim intenzitetom nastaviti dalje – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

Udžbenici

05.09.2024. – Početak nove školske godine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

I ovo ljeto bilo je radno i aktivno u svakoj od škola. O ulaganjima je govorila pročelnica Krunić Lukinić.

– Zbog sve većih potreba roditelja za produženim boravkom ove će godine biti ukupno 27 boravaka, od čega su dva nova u Osnovnoj školi Nikole Hribara gdje je tijekom ljeta dograđena jedna dodatna učionica te u Područnoj školi u Ščitarjevu – istaknula je pročelnica.

Ravnatelj Stjepan Maravić istaknuo je kako će u Osnovnoj školi Nikole Hribara biti ukupno 7 produženih boravaka. Pet u matičnoj školi, a dva u Gradićima.

– I ove godine uspjeli upisati svu djecu koja su imala potrebu za produženim boravkom. Zato je bila potrebno da nadogradimo još jednu učionicu. Drago mi je da smo uspjeli udovoljiti zahtjevima roditelja. U matičnoj školi će produženi boravak polaziti 66 učenika, a u školi u Gradićima 31 učenik – naglasio je ravnatelj Maravić.

05.09.2024. – Početak nove školske godine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz radove na novoj učionici, u Hribarovoj maloj dvorani promijenjeni su parketi

Radilo se i u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika gdje je prošle godine sanirano krovište blagovaonice, a nabavljen je i novi namještaj. Ove godine renoviran je od u kuhinji i saniran je odvod. U njihovoj područnoj školu u Lukavcu uklonjena je stara i derutna zgrada u dvorištu škole zbog same sigurnosti učenika i djelatnika.

– U Osnovnoj školi Jurja Habdelića nastavljeno je s obnavljanjem parketa u učionicama, a na blagovaonici je saniran je dio fasade koji je bio devastiran raznim grafitima. Osnovna škola Kumičić u prošloj je školskoj godini riješila krovište dvorane gdje je postavljen knauf, a uređene su i same svlačionice u sklopu dvorane. Škola u Velikoj Mlaki nastavila je s promjenom stolarije, dok se u Novom Čiču sanirala kotlovnica kako bi u novoj školskoj godini funkcionirala klimatizacija i grijanje škole. U Ščitarjevu su pak sanirani podovi u učionicama razredne nastave, a u školi u Vukovini su promijenjeni štokovi i vrata – dodala je Krunić Lukinić.

OŠ Nikole Hribara

05.09.2024. – Početak nove školske godine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kada je u pitanju škola u Dubrancu, radovi su gotovi, škola bi trebala u ponedjeljak početi s radom, a čekaju se rezultati tehničkog pregleda koji bi trebao biti danas. Svečano otvorenje, najavio je gradonačelnik trebalo bi biti u sklopu Dječjeg tjedna.

– Kada je u pitanju OŠ Kurilovec i sportska dvorana, natječaj za projektnu dokumentaciju je gotov, projektant je izabran, a uskoro nas čeka i javni natječaj za izbor izvođača radova. Proširenje OŠ Eugena Kumičića malo će još pričekati jer je došlo do žalbe na projektnu dokumentaciju. Proces se malo usporio, no kada ćemo imati projektanta riješit ćemo projektnu dokumentaciju i tražiti izvođača radova. Cilj nam je da do 2027. godine do jednosmjenske nastave koja je u europskim okvirima – naglasio je gradonačelnik Ačkar te poželio svima sretnu i uspješnu novu školsku godinu.
Spomenimo i kako će i ove jeseni u prvom tjednu školske godine o sigurnosti prvašića i učenika u prometu brinuti i paziti članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava. Prošle godine u akciju su se uključile i braniteljske udruge.

Također, policija će paziti na sigurnost učenika, ali posebno će motriti na vozače i apelirati na poštivanje brzine i prometnih znakova.

05.09.2024. – Početak nove školske godine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

 

Ova objava U ponedjeljak kreće škola, u klupe će sjesti 5 400 velikogoričkih učenika se prvi puta pojavila na cityportal.hr.