Prijava

Vaša prijava

Vrbovec: Vježba sustava civilne zaštite odrađena – perfektno!

[]

Protekle subote na prostoru željezničkog kolodvora u Vrbovcu gotovo 200 sudionika koordinirano je održalo vježbu županijskih operativnih snaga civilne zaštite koja je obuhvaćala niz intervencija kroz šest scenarija, poput istjecanja amonijaka iz vagona cisterne, požara objekta i niskog raslinja, prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. Nositelj ove opsežne vježbe bila je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, čiji je zapovjednik Dario Kezerić istaknuo kako je to način uvježbavanja spremnosti svih žurnih službi.

-Zaista je potrebna dobra kooordinacija i taktika jer smo svjedoci klimatskih promjena koje pred nas stavljaju iznenadne i zahtjevne intervencije poput olujnih nevremena, poplava, imali smo i potrese ali i potragu uslijeg pada zrakoplova na području županije, tako da je uvježbavanje svih snaga sustava Civilne zaštite garancija njihove spremnosti u realnim situacijama. – naglasio je Kezerić.

Županijske operativne snage nebrojeno puta dokazale su se profesionalnima u realnim situacijama koje su zadesile područje županije u posljednjih nekoliko godina, a za njihov rad Zagrebačka županija je iz proračuna u ovoj godini izdvojila 960.000 eura, podsjetio je župan Stjepan Kožić.

-Vježba je bila zahtjevna, dosta teška i prije svega čestitam svim sudionicima. Zagrebačka županija dugi niz godina ulaže u opremu koja je potrebna snagama Civilne zaštite, ali i u ljudstvo. Bez ljudi, sama oprema ne može funkcionirati. I zato svake godine brinemo da izdvojimo dostatna sredstva iz proračuna za tu namjenu, a samo u ovoj godini riječ je o iznosu od 960.000 eura. – rekao je župan.

Ova terensko-pokazna vježba bila je otvorena za promatrače, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, podsjetio je koliko su žurne službe važan faktor osiguravanja sigurnosti.

-Dio scenarija ove vježbe bio je curenje plina iz vagona, što smo mi zaista imali slučaj prije šest mjeseci i pravovremenost, stručnost i reakcija sustava civilne zaštite bila je ključna u toj intervenciji.

Uloga ocjenjivača vježbe pripala je pročelniku ureda civilne zaštite Zagreb, Božidaru Ćuriću koji je rekao kako stanovnici Zagrebačke županije mogu biti sretni s ovim snagama sustava Civilne zaštite.

-Vježba je odrađena perfektno! Zaista je odrađena bez ikakvih nedostataka, što nam govori o njihovoj dugogodišnjoj uvježbanosti i treninzima u kojima svaki sudionik daje cijeloga sebe.

Ova terensko-pokazna vježba bila je otvorena za promatrače, a svoju specijalnost u kriznim situacijama, osim mnogobrojnih vatrogasaca, pokazali su i članovi HGSS-a – Stanica Samobor i Zagreb, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, djelatnici vrbovečke Hitne službe i Crvenog križa, djelatnici policije i Županijskog centra 112 te drugi dionici sustava civilne zaštite.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Vrbovec: Vježba sustava civilne zaštite odrađena – perfektno! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.