Prijava

Vaša prijava

Poziv učenicima: Sudjelujte u kvizu o poznavanju Sabora ili se okušajte u ulozi zastupnika

[]

Učenici osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci imaju priliku zaviriti u Hrvatski sabor, ali i bolje se upoznati s njegovim radom. I ove godine provodi se edukativni program za učenike koji bi se trebao održati u ožujku i svibnju iduće godine.

Riječ je o programima koje provodi saborska Služba za građane – online kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ za osnovne te za srednje škole kao i simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola.

Online kviz znanja održat će se 14. ožujka 2025. uz informatičku podršku CARNeta.

– Natjecatelji u tročlanim timovima iz škola sudionica u kvizu sudjeluju svojim AAI@EduHr korisničkim računom prijavom u CARNetov sustav za učenje na daljinu Loomen. Tijekom 30 minuta odgovaraju na 30 pitanja o djelovanju Sabora u razdobljima do 20. stoljeća, u 20. stoljeću do 1990. godine te od konstituiranja višestranačkog Sabora do danas. Pitanja proizlaze iz kurikuluma za predmet Povijesti od 6. do 8. razreda – ističu iz saborske Službe za građane.

Srednjoškolci će se u kvizu moći okušati dva tjedna kasnije, 28. ožujka 2025.

– Sudionici odgovaraju na 30 pitanja koja proizlaze iz kurikuluma za nastavni predmet Politika i gospodarstvo za srednje škole u povezanosti s kurikulumima pravne grupe predmeta te drugih srodnih predmeta društveno-humanističkog područja. Učenici odgovaraju na 30 pitanja vezanih uz ulogu i mjesto Sabora u ustroju državne vlasti od konstituiranja višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne nadležnosti i djelokrug rada kao parlamenta države članice Europske unije, zakonodavnu proceduru, organizacijski ustroj te prava i obveze zastupnika – dodaju.

Uz online kviz, bit će održana i 12. simulirana sjednica za učenike srednjih škola održat i to 5. svibnja 2025. Učenički timovi simulirat će parlamentarnu raspravu o temi donošenja Zakona o turizmu.

– Svrha ovoga programa je pružiti učenicima mogućnost praktičnog stjecanja znanja o politici, političkim institucijama i procesima te poticati aktivno sudjelovanje mladih u oblikovanju javnih politika i njihovo uključivanje u procese donošenja odluka. Za provedbu svih programa u Saboru su osnovana stručna povjerenstva – ističu iz saborske službe.

Najuspješniji učenici-sudionici od predsjednika Hrvatskoga sabora primit će prigodne nagrade, a svi sudionici te njihovi mentori i škole dobit će pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje.

Više informacija pronađite ovdje. 

Foto: Hrvatski sabor

Ova objava Poziv učenicima: Sudjelujte u kvizu o poznavanju Sabora ili se okušajte u ulozi zastupnika se prvi puta pojavila na cityportal.hr.