Prijava

Vaša prijava

Pali šverceri duhana: Uhićeno 11 osoba, a duhan su prodavali i u Velikoj Gorici

[]

Uskok je na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, pokrenuo istragu protiv 13 hrvatskih državljana starih od 29 do 71 godinu zbog nedozvoljene preprodaje najmanje 9,5 tona duhana i više od 24 tisuće kutija cigareta.

Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca.

Naime, 49-godišnjak je osumnjičen za zločinačko udruženje i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, ali i za pranje novaca i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, dok su ostala devetorica osumnjičena za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja. Osumnjičeni su i dvoje carinskih službenika te jedan policajac zbog zlouporabe položaja i ovlasti.
Kako navodi policija, sumnja se da je od veljače do kraja rujna 2024., 49-godišnji muškarac na području grada Zagreba i Zagrebačke županije te drugdje u Hrvatskoj, postupajući s namjerom stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti, povezao u zajedničko djelovanje još devetoricu osumnjičenika s ciljem daljnje prodaje duhana i duhanskih proizvoda.

Muškarac je organizirao nabavljanje duhana te potom i skladištenje i distribuciju sitno rezanog duhana i cigareta bez duhanskih markica, a kojeg su on i šestorica osumnjičenika nudili duhan i cigarete na prodaju građanima te ih prodavali na sajmovima u Jastrebarskom, Jakuševcu, Sesvetama, Velikoj Gorici i Samoboru.

Zajedno djelujući, sumnja se da su prodali najmanje 9.680,50 kilograma duhana i 24.200 kutija cigareta čime su ostvarili imovinsku korist u iznosu od najmanje 254.110,00 eura, dok su novac međusobno podijelili. Od navedene količine, tijekom redovnog postupanja policijskih i carinskih službenika, zaplijenjeno je 542,4 kilograma sitno rezanog duhana te 780 kutija cigareta.

Nadalje se sumnja da su osumnjičeni policijski službenik, kao i osumnjičeni carinski službenici slanjem tekstualnih poruka i pozivima informirali 49-godišnjaka o planiranim aktivnostima ustrojstvenih jedinica čiji su zaposlenici. Novac je, prvo osumnjičen nakon zarade od prodaje u cilju prikrivanja njihovog nezakonitog podrijetla najmanje 5 tisuća eura uložio u kupnju vozila.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 11 osumnjičenika je predano pritvorskom nadzorniku dok se dvoje osumnjičenih od ranije nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zatvoru u Zagrebu. Protiv osumnjičenih osoba podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Ova objava Pali šverceri duhana: Uhićeno 11 osoba, a duhan su prodavali i u Velikoj Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.