Prijava

Vaša prijava

Tko nakon Rajka Vidovića? Na tržištu je i nekoliko bivših trenera Gorice…

[]

Rajko Vidović više nije trener Gorice, vijest je to koja je objavljena nakon dva slobodna dana za igrače, uoči početka mini priprema, odnosno nove reprezentativne stanke, a ujedno je i zatvoren jedan krug. Vidović je debitirao na gostovanju kod Varaždina, a isto mjesto i isti protivnik dočekat će i njegova nasljednika, jer to je prvi sljedeći izazov za nogometaše Gorice. Ključno pitanje je, naravno, tko će biti Taj, tko će postati deseti trener Gorice…

Za početak, momčad će voditi dosadašnji Vidovićev pomoćnik Mensur Mujdža, mladi trener koji se u proteklom razdoblju pretvorio u “vojnika kluba”, čovjeka koji je uvijek spreman uskočiti. Opcija je svakako i da on bude taj, da se ponudi prilika talentiranom treneru s uspješnom igračkom karijerom iza sebe, no dojam je da je uvijek dosad takav rasplet bio opcija B ili čak C. Hoće li tako biti i ovoga puta, tek ćemo vidjeti, ali svakako je zanimljivo “pročešljati” tržište i vidjeti tko je sve slobodan, tko je na raspolaganju, tko je eventualna opcija.

I uvijek tu treba početi od onih najbližih adresa, od velikogoričkih trenera koji bi dolazili u obzir. Takva su barem dvojica, jer trenutačno su bez angažmana i Dean Klafurić, donedavno trener TSC-a iz Bačke Topole, prije toga i mostarskog Veleža, kao i Ivan Prelec, koji se nedavno vratio kući nakon dvije i pol godine na klupi danskog Vejlea. Prvi je započeo posljednju goričku drugoligašku sezonu, drugi ju je dovršio na sjajan način, promocijom u najviši rang, no veliko je pitanje hoće li oni uopće biti ozbiljni kandidati. Obojica su, naime, bila slobodna i u nekim prošlim potragama za novim trenerima, pa se ništa po tom pitanju nije događalo.

Slobodna su i još dva bivša trenera Gorice, prvi prvoligaški Sergej Jakirović, kao i Željko Sopić, koji je odradio najpamtljiviju polusezonu u prvoligaškoj eri našega kluba. Budući da se radi o bivšem treneru Dinama, odnosno Rijeke, pitanje je bi li njih dvojica uopće bila zainteresirana pokušati ponovno s Goricom, pogotovo u situaciji u kojoj sve govori da “ponos grada” ove sezone čeka teška i neizvjesna borba za ostanak. Jednako kao i Klafurić i Prelec, Jakirović i Sopić bili bi svakako dobra rješenja, ali… Puno je tih “ali” u sva četiri slučaja.

U društvu Prele, Jakira i Sope, nedavno je pobjedu Gorice protiv Slaven Belupa pratio i Igor Angelovski, statistički najneuspješniji trener Gorice u prvoligaškoj povijesti, što ga logično čini i najmanje izglednim kandidatom. Iako će sve recenzije njegova rada u Gorici koje dolaze iznutra biti pozitivne, iako se nedvojbeno radi o treneru koji je puno bolji od rezultata koje je imao u Gorici.

Ostanemo li kod bivših trenera kao mogućih opcija, reći ćemo i da je Valdas Dambrauskas u ciparskoj Omoniji i nikako nije opcija, kao i da je Siniša Oreščanin izbornik U-19 reprezentacije, što je samo jedan od razloga zbog kojih ni on nije opcija. Krunoslav Rendulić trener je azerbajdžanskog Sabaha, Samir Toplak trener je Rudeša, pa opcije nisu ni njih dvojica, kao ni Dinko Jeličić, iako je on trenutačno bez kluba.

Rješenja je Gorica ranije znala pronalaziti i u bivšim trenerima Hajduka, u tom smislu napamet pada Mislav Karoglan, a “novi Jeličić”, trener koji bi se vratio kući iz Azije, mogao bi biti eventualno prvak Indonezije Bojan Hodak ili karizmatični Petar Šegrt, bivši izbornik Maldiva, Afganistana ili Tadžikistana. A opet, ne bismo se usudili staviti i jedan euro na nekoga od njih dvojice… Tu je i 42-godišnji Krešimir Režić, zanimljivi stručnjak s azijskim iskustvom, on bi mogao biti kudikamo zanimljivija opcija, a u Iraku radi Andrej Panadić, još jedan Velikogoričanin koji može doći u obzir.

Jakirovića i Vidovića Gorica je “čupala” iz nižih liga, može to biti put i ovoga puta, pa vrijedi pregledati i ponudu u tom smislu. U obzir bi dolazili mlađi treneri, gladni dokazivanja, a u tu kategoriju spadaju trener Sesveta Mario Rac i trener Jaruna Jerko Leko. Svi ostali treneri drugoligaških momčadi ne spadaju u tu kategoriju, a pogled prema trećoj ligi sugerira kako bi se tu išlo u smjeru “novog Vidovića”. A to u ovom trenutku teško može biti logičan odabir.

Slobodan je trenutačno i Damir Krznar, nije nemoguće da predsjednik Črnko okrene njegov broj i pita ga za planove, a na tržištu su i treneri poput Marija Cvitanovića, Roya Ferenčine, Zvonimira Solde, Nikole Jurčevića, Marka Loze, Marka Babića, Roberta Jarnija… I mnogih drugih.

Izvrtjeli smo, dakle, cijeli niz imena, ali ne bi bilo preveliko iznenađenje da novi trener bude netko izvan toga kruga, netko tko je promaknuo nama, ali neće promaknuti i predsjedniku/sportskom direktoru Nenadu Črnku. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kakva će odluka biti donesena, kao i kad će biti donesena. Što prije, to bolje.

Ova objava Tko nakon Rajka Vidovića? Na tržištu je i nekoliko bivših trenera Gorice… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.