Prijava

Vaša prijava

Gastro kuca na vrata! Čeka vas nekoliko dana gastronomskih užitak, a imamo i satnicu događanja…

[]

Ono što je Bučijada u Ivanić Gradu, Štruklijada u Mariji Gorici, Samoborski fašnik u Samoboru…to je Gastro Turopolja u našoj Velikoj Gorici. Najveća i najposjećenija manifestacija koja svake godine okuplja ne samo naše građane već i one koji žele biti tih dana u centru gastronomskih užitaka. Ususret ovogodišnjem izdanju manifestacije u tijeku je Gastro tjedan u više od 10 goričkih restorana kao odlična uvertira u ono što nas čeka za vikend. Od petka do nedjelje na prostoru oko Muzeja Turopolja i Centra za posjetitelje svi će se okupiti na 23. Gastro Turopolja.

– Manifestacija je to koja svake godine okuplja ljude oko naše bogate tradicije, izvorne gastronomije i zajedništva. Do 13. listopada Velika Gorica i Turopolje središte je vrhunskih okusa, mirisa i kulturnog događanja koja povezuje sve generacije. To nije samo prilika za uživanje u delicijama naše domaće kuhinje već i platforma kojom promičemo našu kulturnu baštinu, vrijednost lokalne zajednice i podržavamo naše domaće obrtnike i privrednike – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar u najavi ove najpoznatije goričke manifestacije koja je itekako postala jedan od simbola grada.

14.10.2023. – Gastro Turopolja 2023. – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sve počinje u petak trećim Festivalom ekološke poljoprivrede, 12. Velikogoričkim danima meda te šestim Gospodarskim sajmom, a subota je rezervirana za Dječji gastro gdje će najmlađi iskazati svoje kulinarske vještine uz podršku cijele zajednice.

– S našim dječjim vrtićima dogovorili smo da se ispeče jedna velika porcija štrudli od jabuka. Tu su se uključili Dječji vrtić Ciciban i Žirek, a jabuke će donirati naš lokalni OPG Grgar. Štrudla će se prodavati po promotivnim i simboličnim cijenama, a sredstva će ići u humanitarne svrhe. Ono što je novo imamo natjecanje u pripremanju domaćih turopoljskih knedlima od šljiva. Hrabro su nam se tu odazvale i prijavile članice Društva žena Kozjača, Buševec i Rakitovec – istaknula je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velika Gorica.

U subotu će izviđači i Srednja strukovna škola pripremati gulaš, a sve će biti praćeno plesom, nastupom DJ-a te prodajnom izložbom učeničkih zadruga.

14.10.2023. – Gastro Turopolja 2023. – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Središnji program ovogodišnjeg Gastro Turopolja odvija se u nedjelju kada sve posjetitelje očekuje veliki nedjeljni ručak na otvorenom i natjecanje u pripremanju turopoljske kotlovine.

–  Imamo prijavljenih 45 ekipa, od kojih 26 ekipa spremaju i natječu se u spremanju kotlovine, a ostalo su društvo žena koje imaju slatku i slanu ponudu. I ove godine ocjenjivat će ih žiri u sastavu Zlata Muck, Tomislav Špiček, Ribafish i influencer Hungry Mile, odnosno Mile Butorac. Bit će tu i radionica roštilja pod vodstvom Davora Šuškovića. Kada su u pitanju delicije uz kotlovinu, bit će tu još i šaran na rašljama, gulaš, a bit će tu i četiri druga ugostitelja koja će svojom drugačijom ponudom obogatiti meni Gastra – dodala je Toth.

U nedjelju u sklopu programa čeka vas još i revija haljina koju priprema KUD Čiče, a za dobru zvučnu kulisu pobrinut će se Barabe.

– Mislim da je dovoljno argumenta zašto bi se jedna obitelj odlučila provesti nedjeljno popodne na tom našem zajedničkom ručku – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Kako bi se što bolje znali organizirati donosimo vam i satnicu zbivanja.

 

 

Ova objava Gastro kuca na vrata! Čeka vas nekoliko dana gastronomskih užitak, a imamo i satnicu događanja… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.