Prijava

Vaša prijava

Predstava ‘Varijacije’ kao uvertira obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u našem gradu

[]

Glumci Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ danas će na pozornici Dvorane Gorica izvesti predstavu ‘Varijacije’, inspiriranu slavnim ‘Stilskim vježbama’ koje na duhovit način prikazuje neobičan susret osobe s albinizmom i trapera u tramvaju. Predstava je organizirana za velikogoričke srednjoškolce, a ujedno je i uvertira u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u našem gradu čiji će program trajati tri dana.

– U Hrvatskoj se ovaj Dan obilježava od 1996. godine, a tome se redovito pridružuje i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica koje i inače u svoje kulturne i edukativne programe nastoji uključivati ranjive skupine. Prijašnjih godina organizirane su prigodne projekcije filmova, predavanja, gostujuće kazališne predstave s osiguranom naracijom audiodeskripcije uživo kao pomoć i podrška slijepim i slabovidnim osobama, a Biblioteka Albatros je svoju prvu zvučnu knjigu snimljenu na sticku darovala Hrvatskoj knjižnici za slijepe kako bi bila dostupno njezinim korisnicima – ističu iz Pučkog učilišta.

Sutra, 15. listopada u 17 sati, u Gradskoj vijećnici putopisnim predavanjem „Život je lijep i kad si slijep“, predstavit će se svestrani planinar Feručo Lazarić iz Sentvičenta koji nikako nije želio da mu sljepoća bude prepreka za sadržajan, aktivan i zanimljiv život. Osim planinarenju, posvetio se jahanju, vožnji tandem-bicikla, skijanju, trčanju, pjevanju, sviranju gitare i plesu.

Svoj obol Danu slijepih i slabovidnih dala je i Scena Gorica s predstavom „Žene na rubu“ u režiji Maria Kovača. Crnohumorno i kirurški precizno secira nezahvalnu poziciju žene u suvremenom društvu, a na repertoaru je u srijedu, 16. listopada u 20 sati. Tijekom izvedbe bit će osigurana naracija audiodeskripcije uživo kao pomoć i podrška slijepim i slabovidnim osobama.

Program će završiti u četvrtak 17. listopada koncertom „Progledaj kroz glazbu“, a nastupit će pijanist Darko Žuk. Iako je prošao put od škole za slijepu djecu do diplome na Muzičkoj akademiji suvišno je u njegovoj biografiji spominjati petpostotni vid jer njegovo je sviranje u prvom redu glazbeničko i umjetničko čudo.

Koncert će biti u Vijećnici u 19 sat. Ulaz je besplatan.

Naime, u cilju upoznavanja šire javnosti s problematikom slijepih i slabovidnih osoba, 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa, osim što je pomagalo za lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama, prvenstveno je simbol njihove samostalnosti i nezavisnosti.

Ova objava Predstava ‘Varijacije’ kao uvertira obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u našem gradu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.