Prijava

Vaša prijava

Najbolje Via Vino do sada! Vinski festival kontinentalne Hrvatske okupio više od 500 posjetitelja

[]

Dnevne zabave postaju sve popularnije među svim generacijama, a ovaj festival, smješten samo pola sata vožnje od Zagreba, ovog je vikenda još jednom privukao široku i poprilično raspoloženu publiku. Radi se o novom, jednodnevnom, “Vibes” konceptu tradicionalnog Via Vino festivala koji je, već godinama, prepoznatljiv element turističke ponude šire okolice Zagreba.

Ove godine, festival Via Vino Vibes održan je u Vinariji Dobra berba, smještenoj u Sv. Jani na obroncima Plešivice, vinorodnog područja poznatog po vrhunskim vinima i pjenušcima. Posebno se ističu pjenušci, zbog čega ovu istaknutu vinsku regiju često nazivaju hrvatskom “Champagne” regijom, inspirirani poznatom francuskom pokrajinom. Nagrađivani pjenušac Piena bio je svojevrsni kralj ovog izdanja festivala, zasluživši tu laskavu titulu time što se pojavio na gotovo svakom stolu među mnogobrojnim posjetiteljima, potvrđujući svoju popularnost i kvalitetu.

Foto: Josip Škof

Festival su svojim dolaskom obilježila mnogobrojna poznata lica, poput gastro influencera i blogera Darka Kontina, bivše Masterchef kandidatkinje i autorice popularnog bloga “Kuhana i pečena” Ane Antunović te mnogih drugih ljubitelja eno-gastronomske ponude ovog kraja s domaće scene.

Izvrstan spoj zabave i promocije vinske kulture destinacije

– Via Vino Vibes još jednom se pokazao kao izvrstan spoj zabave i prilike za promociju vrhunske vinske kulture ovoga kraja. Ovaj festival samo je dodatna potvrda kako Zagrebačka županija među mnogim hrvatskim regijama predvodi u ponudi vina, pjenušaca, ali i vrhunske gastronomije. Brojke govore svoje, a brojkama posjetitelja ove godine doista nije bilo kraja – rekao je direktor Vinarije Dobra berba Saša Štula povodom spektakularne završnice festivala.

Foto: Josip Škof

Sve do zalaska sunca, okupljene su tijekom dana zabavljala čak tri DJ-a – Mirzaisfab, Aldo Morro i Stanko Bondža – koji su atmosferu podizali ritmovima domaćih i stranih pop hitova, kao i onih elektronske glazbe.

– Atmosfera je bila nevjerojatna. Ovo je savršen spoj dobre glazbe, odličnog društva i fantastične hrane. Svake godine festival je sve bolji – istaknula je Katja, jedna od posjetiteljica, koja je ovogodišnje izdanje festivala posjetila s prijateljicama, a najavila nam je dolazak već i za sljedeću godinu.

Uz vrhunska vina i pjenušce te glazbenu ponudu, poseban gastronomski doživljaj ponudio je Chef’s catering poznatog chefa i poduzetnika Melkiora Bašića, čiji je kuhinja privukla toliki interes da se tražio tanjur više. Naglasak u svakom jelu bio je na lokalno uzgojenim namirnicama, a gosti su mogli uživati u domaćoj tjestenini pripremljenoj u kolutu sira, uz dodatke poput kozica i pancete, te u sve popularnijim smash burgerima.

Foto: Josip Škof

Ovogodišnje izdanje obilježile i edukativne radionice

Među brojnim novitetima ovogodišnjeg izdanja festivala posebno su se istaknule dvije radionice koje su održane u suradnji s uglednim sommelierom Darkom Lugarićem. Kroz koncept Via Vino Academy, dvadesetak vinara iz Zagrebačke županije imalo je priliku osvježiti i proširiti svoja znanja o pjenušavim, bijelim i crnim vinima iz regije. Radionice su obuhvatile detaljne degustacije i analize vina, a cjelokupan dojam dodatno je upotpunjen obilaskom prostorija Vinarije Dobra berba, koja je bila glavni partner ovogodišnjeg izdanja festivala.

Foto: Josip Škof

Festival Via Vino 2024. organizirala je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Vinarijom Dobra berba. Inače, Zagrebačka županija prepoznatljiva je kao boutique i vikend destinacija s Green Destinations certifikatom, a poseban naglasak u turističkoj zajednici stavljaju na razvoj održivosti, edukaciju dionika te kontinuirano inoviranje turističke ponude, čime dodatno privlače sve veći broj posjetitelja.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Najbolje Via Vino do sada! Vinski festival kontinentalne Hrvatske okupio više od 500 posjetitelja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.