Prijava

Vaša prijava

Brine vas kvržica u dojci vašeg tinejdžera? Evo što o tome kaže dr. med. Maja Leder iz Medicinskog centra Gorica

[]

Pubertet je razdoblje intenzivnih tjelesnih i emocionalnih promjena, zbog čega se roditelji često nađu u dilemi što je normalno, a što bi moglo zahtijevati dodatnu pažnju. Jedno od najčešćih pitanja s kojima se susreću je: “Trebamo li se brinuti zbog kvržice u dojci kod tinejdžera?”

Razgovarali smo s specijalisticom radiologije Medicinskog centra Gorica, dr. med. Majom Leder, koja je objasnila kako je pojava kvržice iza bradavice, poznata kao razvoj pupoljka dojke, normalna u pubertetu.

– Taj proces može biti bolan i javlja se kod djevojčica, ali i dječaka. Razvoj može biti asimetričan, u jednoj ili obje dojke, i u većini slučajeva nema razloga za brigu. Međutim, ako imate sumnje ili osjećate zabrinutost, ultrazvučni pregled (UZV) dojki može pružiti sigurnost – rekla nam je dr. Leder

UZV je potpuno sigurna metoda, bez štetnog zračenja, a omogućuje nam da jasno prikažemo razvoj pupoljka dojke, kao i isključimo prisutnost patoloških lezija ili drugih promjena. Iako su karcinomi dojki kod djevojčica i dječaka iznimno rijetki, uvijek je bolje biti oprezan.

Tumori dojke mogu imati različite karakteristike od uobičajenih kvržica. Ključno je obratiti pozornost na sljedeće znakove: kvržica koja se čini pričvršćenom za prsni zid, ne pomiče se, tvrda je i najčešće bezbolna. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, svakako se što prije posavjetujte s liječnikom

Mamografski pregled dojki u pubertetu?

– Mamografski pregled u tako ranoj dobi se ne preporučuje već se obično savjetuje oko 40. godine života. No, od iznimne je važnosti educirati mlade osobe o samopregledu dojki koji može biti ključan za rano otkrivanje promjena – naglašava dr. Leder.

Ukoliko trebate UZV pregled dojki za sebe ili svoje dijete, stručni tim Medicinskog centra Gorica spreman je pomoći vam umanjiti vašu zabrinutost.

Ova objava Brine vas kvržica u dojci vašeg tinejdžera? Evo što o tome kaže dr. med. Maja Leder iz Medicinskog centra Gorica se prvi puta pojavila na cityportal.hr.