Prijava

Vaša prijava

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka maternice


Danas je na Tržnom centru u Velikoj Gorici obilježen 9. Dan mimoza i 5. Nacionalni dan borbe protiv raka maternice u Hrvatskoj, prigodnom prodajom mimoza.

”Veleučilište Velika Gorica je u suradnji s Gradom Velikom Goricom i dovelo ovu akciju prije četiri godine u Veliku Goricu. Mi smo u ove četiri godine  za Hrvatsku ligu protiv raka skupili preko 30.000,00 kuna, a od te sume jedan dio će u ovoj godine biti doniran potrebitima u Velikoj Gorici. Ove godine smo bili u prodaji vrlo hitri, a koliko smo točno utržili znat ćemo na kraju dana. Vjerujem da će akcija slijedećih godina biti još uspješnija odnosno masovnija. Kao organizatore odnosno suorganizatore ove akcije, pored Grada Velike Gorice i Veleučilišta Velika Gorica, treba spomenuti polikliniku Zahi, Županijsku ligu protiv raka i Hrvatsku ligu protiv raka. Mimoza je simbol ove akcije, jer je to nježan cvijet, kao što je nježna i svaka žena.” – istaknula je prof.dr.sc. Sanja Kalambura, redovna profesorica na Veleučilištu Velika Gorica, koja je sa svojim suradnicama Martinom i Nives, prodala sve mimoze i prije predviđenog roka.

Cilj ove humanitarno zdravstvene akcije je buđenje svijesti i educiranje javnosti, posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda i brizi za vlastito intimno zdravlje. Prevencija je najefikasnije sredstvo za žene da izbjegnu smrtnost od raka vrata maternice.

Prema informaciji Hrvatske lige protiv raka, u našoj državi od raka vrata maternice svake godine obolijeva više od 300 žena i umre ih stotinu. Treba uvijek iznova upozoravati da su promocija zdravlja i prevencija bolesti najvažnije aktivnosti za spašavanje života.

Galerija fotografija: