Prijava

Vaša prijava

Početak nove vinogradarske godine svečano obilježen u Kostanjevcu


Najvažniji dan za sve vinogradare i vinare nakon Martinja je Vincekovo. Naime,  već tradicionalno, ljubitelji i zaljubljenici u dobru kapljicu okupljaju se u vinogradima kako bi proslavili svog zaštitnika Svetog Vinka i svečanom rezidbom obilježili početak nove vinogradarske godine. Upravo to su učinili članovi Udruge „Grozd“ , okupivši se uz brojne uzvanike u Kostanjevcu, u vinogradu predsjednika Udruge, Vlade Mikulčića koji se već duži niz godina bavi vinogradarstvom .

„Kao i proteklih godina vinogradari i vinari Udruge „Grozd“ okupili su se da svečanim ceremonijalom rezidbe vinograda obilježe početak nove vinogradarske godine. Prošla vinogradarska godina bila je jedna od najboljih u proteklih deset, a nadamo se da će ova biti još i bolja.“ – rekao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge Grozd.

Grozdovcima su se ove godine pridružili i članovi Plemenite općine Turopoljske, a župan Mihael Pavišić istaknuo je kako se polagano vraćaju na stare staze slave i podsjetio da je POT od davnina nosioc društvenog, političkog i gospodarskog života u Turopolju, ali i na širem području zagrebačke županije.

Proslavi Vincekova u Kostanjevcu nazočio je i zamjenik župana Rudolf Vujević koji je istaknuo buduće planove koji će svakako ići na ruku velikogoričkim vinogradarima i vinarima.

„Ono što želimo je napraviti jednu vinsku cestu, jer su vinogradi Vukomeričkih gorica uređeni, i to je preduvjet da Zagrebačka županija kao u Zelini i Jastrebarskom napravi jednu vinsku cestu i u Velikoj Gorici. Želimo da Plemenite općina Turopoljska bude nositelj ovog projekta.“ – istaknuo je Vujević.

Podsjetimo samo da na Vincekovo uz rezidbu, vinogradari  na trsove stavljaju  kobasice, te dobro zaliju trsove starim vinom i sve to samo s jednim ciljem: da bi grožđe bolje rodilo i vino bilo što bolje.