Prijava

Vaša prijava

FOTO VIJEST Mia Bošnjak napisala najljepše pismo za djecu


Na natječaju ‘Pišem ti pismo…natječaj za naj pismo‘ koji Gradska knjižnica Velika Gorica provodi u suradnji s Hrvatskom poštom, učenica 7.C razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Mia Bošnjak osvojila je nagradu u kategoriji najljepšeg pisma za djecu. Mia je svoje pismo javno pročitala na svečanoj dodjeli nagrada u Gradskoj knjižnici:

 

Dragi prijatelju, ti koji si različit, ti koji si drugačiji!
 
Znam, čudno zvuči, ali istina je. Različit si. Nije li to super biti različit? Nije li? Misliš da nije? Probat ću te uvjeriti.
Različitost je predivna, spaja nas i uči prihvaćanju drugih onakvima kakvi jesu, a to je bit ovoga svijeta. Bili oni čudni, ružni, veseli ili tužni. Sve je to različito, drugačije. Zar je onda potrebno biti klon ovoga svijeta i biti isti kao netko? Zašto onda pokušavati kada to nije moguće? Jednostavno nije moguće biti netko tko nisi jer ti nemaš osobine koje ima ta osoba, nemaš ni njezino ponašanje ni njezin izgled. Nemaš njezina razmišljanja niti njezine osjećaje. Apsolutno nemaš ništa isto. Znaj, i ti si jedno jedinstveno biće na ovome svijetu, jedno jedinstveno biće koje doprinosi različitostima. Možda ne gledaš to tako, ali svaka tvoja različitost čini svijet šarenijim, ljepšim, punim različitih boja koje ga ukrašavaju. Ne možeš ju kupiti, ona je utisnuta u tvoje tjelešce od kada si stigao na svijet. Bog je taj koji je htio različitosti, Bog je taj koji je htio tebe takvog, Bog je taj koji te je napravio posebnim, pa zašto mu se onda suprotstavljati? Nije li to divno biti jedini na svijetu koji je ti? Bio ti crnac ili bijelac, ti si ti. Bio ti kršćanin ili musliman, ti si ti. Ti imaš svoju vlastitu osobnost koju moraš graditi, koju moraš zavoljeti i primiti je k srcu. Voli svoju osobnost i budi svoj jer to je zaista lijepo. Zaista je lijepo biti različit.
 
Nadam se da sam te uvjerila i da ćeš zavoljeti i upoznati sebe. Ne znači to biti Narcis, ali voljeti i razumjeti sebe potrebno je za život. Zato shvati svoje razlike jer one su dragocjenije od zlata.
 
Da, dobro si pročitao, od zlata.

Pozdrav do idućeg pisma
Tvoja različita prijateljica!

 

Mia Bošnjak

 

Galerija fotografija: