Prijava

Vaša prijava

Jesen stiže u Kurilovec izložbom zidnjaka i tradicijske hrane


Etno udruga Kurilovec u nedjelju organizira “Jesen u Kurilovcu”. Manifestacija će početi otvorenjem izložbe domaćih Kurilovečkih zidnjaka u 11 sati, a oko 14 sati velečasni Ivan Norbert Koprivec izreći će blagoslov plodova zemlje.

 

“To su ukrasne slike na tkanini koje su se nalazile u prošlom stoljeću na kuhinjskim zidovima naših baka. Rađene su tehnikom našivanja koncem u boji, obično na bijelom platnu. Zidnjaci su obično rađeni na šemi prethodno preslikanoj s indigom. Osim toga bit će i izložba tradicijske hrane i slastica, a sve je besplatno”, rekla je predsjednica Udruge Ana Plehinger i dodala kako će na manifestaciji gostovati dramska grupa Društva žena Pleso s igrokazom “Krpanje rupa”.

 

Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica s programom “Turopolske večeri” također će biti dio “Jeseni u Kurilovcu”.

 

“Oni će prvi puta gostovati izvan Muzeja Turopolja. Unutar tog programa će biti skečeva, domaći pučki pjesnici će govoriti svoje pjesme, a Društvo žena Pleso će ponovno izvesti igrokaz Kak to zgleda kad se ide k doktoru”, kaže Plechinger.

 

Iz Etno udruge Kurilovec pripremaju i knjigu “Priče iz Kurilovca”, pa mole građane koji imaju fotografije i tekstove o zbivanjima u Kurilovcu tijekom 20. stoljeća, ili žele financijski pomoći izdavanje knjige da im se jave.