Prijava

Vaša prijava

Zašto platiti više? Upola jeftinija vožnja ZET-ovim autobusom na relaciji Gorica-Zagreb


U povodu blagdana Svih Svetih, danas 31. listopada, te sutra 1. studenog, tramvajski i autobusni prijevoz na području Grada Zagreba prometovat će besplatno na svim linijama. Ipak, unatoč odluci Grada, građani su se požalili da pri ulasku u autobuse vozači i dalje naplaćuju karte, piše Večernji.hr Jedan od slučajeva zabilježen je u autobusu 268 na Glavnom kolodvoru, koji povezuje Zagreb i Veliku Goricu. Budući da ta linija podrazumijeva dvije zone, a Veliko Polje granica je 1. tarifne zone ZET-a za Grad Zagreb, građani do te destinacije ne bi trebali plaćati javni prijevoz.

 

Međutim, vozači ne upozoravaju građane pri ulasku u vozilo da kartu za 1. zonu ne trebaju platiti. Linija 268 inače je jedna od opterećenijih, a putnici se često žale na kašnjenje ili nedolazak autobusa. Dnevno se ovom linijom preveze i do 30 tisuća ljudi.

 

Novi slučaj zabilježen je na stanici u Velikom Polju.

 

“Ukrcao sam se u autobus oko 8.20 sati i htio sam platiti vožnju ZET-ovom karticom, no neznajući, na njoj nisam imao novaca. Vozaču sam platio novčanicom od 100 kn, ispričavajući mu se jer nemam sitnije novčanice. Vozač je istog trena počeo gunđati zbog novčanice od 100 kuna, ali bez obzira na to, vožnju mi je uredno naplatio“, javlja čitatelj Deni.

 

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić kaže kako vozači ne mogu znati kamo putuju građani. Na upit zašto na autobusima nema upozorenja za građane o plaćanju prijevoza, kaže da ZET nije u mogućnosti postaviti obavijesti na autobuse iz tehničkih razloga.

 

Unatoč najavi, elektroničke naprave za naplatu prijevoza i dalje su aktivne. Požalio nam se čitatelj da je vrijednosnu kartu prislonio na uređaj u tramvaju koji je, kao uobičajeno, skinuo 10 kuna za prijevoz.

 

Iz ZET-a tvrde da se sustav elektroničke naplate aktivira automatski po pokretanju vozila te iz tog razloga ne može biti isključen. Brojni Zagrepčani jutros su također plaćali karte u tramvajima, a u pojedinim su se provodile i kontrole karata. Glasnogovornik naglašava da je javni prijevoz na području Grada besplatan te da građani ne koriste vrijednosne karte.