Prijava

Vaša prijava

FOTO Mađari u Buševcu: “Nama je u Turopolju uvijek naljepše”


Igrokazi i pjesme na hrvatskom i mađarskom jeziku o ljubavi i prijateljstvu ponovno su danas odjekivali iz Područne škole Buševec. Već šestu godinu zaredom u ovo turopoljsko mjesto dolaze Mađari, i to djeca iz Osnovne škole Mihovil Naković u Koljnofu. Ove godine škole Buševec, Vukovinu i Rakitovec posjetilo je 24-ero djece.

“To je već veza koja korača u treće desetljeće. A u Buševec dolazimo već šest godina. Prije dva tjedna su kolegice iz Osnovne škole Vukovina boravile kod nas i držale nastavu na hrvatskom za sve predmete. Naša škola ima 144 učenika i svi uče hrvatski jer čuvamo ono što su naši preci donijeli sa sobom prije 500 godina”, ispričala je Ingrid Klemenčić iz Osnovne škole Mihovil Naković i dodala kako je njima u Turopolju uvijek najljepše.

24.03.2017. Buševec – Učenici 4. razreda iz Mađarske u Buševcu, Vukovini i Rakitovcu učili hrvatski jezik. Foto: Vanja Stanojević

“Mi smo ove godine 23-godišnju suradnju malo i proširili. Uz Područnu školu Buševec, ove smo godine uključili i matičnu školu u Vukovini te Područnu školu Rakitovec. Mogu reći da je odaziv bio odličan, a polovica učenika iz Koljnofa ove je godine boravila u Vukovini, što nas jako veseli jer prijateljstva koja se stvore jednom među djecom, uistinu i traju”, rekao je Damir Bedić, ravnatelj Osnovne škole Vukovina i najavio planove za nadogradnju suradnje. Planiraju, naime, satove nastave povremeno održavati putem video-konferencijskih veza.

Ovo druženje u kojem sudjeluju mađarska i hrvatska djeca, garancija je prijateljstva za budućnost, a podržati ga je došao i Imbro Berkeš, predstavnik Mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, kojeg je u Turopolje iz Bjelovara doveo nogomet.

“U cijeloj županiji, manjine zaboravljaju govoriti mađarski jezik, a ovo što se danas ovdje dogodilo jako me ugodno iznenadilo. Prvi put sam ovdje i svidjelo mi se. Također bih volio da me češće škole zovu da im pomognem”, rekao je Berkeš.

Galerija fotografija

 


U petak bez struje dio centra Velike Gorice