Prijava

Vaša prijava

Gorička eko-škola dobila na korištenje moderni komposter


Osnovna škola Eugena Kumičića dobila je na korištenje komposter vrijedan desetak tisuća kuna. Svi ostaci iz školske kuhinje od sada će biti prerađeni u kompost u roku od 24 sata.

„Idealan je za kuhinje i ugostiteljske objekte. Na godišnjoj razini komposter može preraditi 2 tone otpada, a u ovom trenutku koriste ga veliki poslovni korisnici u Dubrovniku i Vodicama. Nakon što obradi otpatke u kompost, nedozreli kompost termički obradi na 70 stupnjeva. Osim biootpada , u njega se mogu stavljati nusproizvodi životinjskog porijekla, odnosno meso, jaja i mliječni proizvodi“, objasnila je Katarina Jerbić iz tvrtke Interseroh.

Ova donacija došla je kao svojevrsna nagrada za školu koja ove godine obnavlja status eko-škole, odnosno prelazi u brončani status.

„Provodimo eko-program unutar same nastave, obrađujemo eko-teme i imamo formirane eko-skupine koje se brinu o cvijeću, a upravo uređujemo začinski vrt iza škole. Osim toga, skupljamo stari papir, baterije, čepove i elektronski otpad. Ovaj komposter dobro će nam doći jer ćemo smanjiti količinu otpada koji nastaje u našoj školskoj kuhinji. Usput ćemo pokazati našim učenicima prednosti kompostiranja i pokazati im zatvoreni krug u kojem se hranjive tvari vračaju natrag u zemlju“, objasnila je Maja Đurišić, voditeljica eko-skupine i projekta eko-škole.

Galerija fotografija