Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica među najpoželjnijim gradovima za život


„Zeleni zagrebački prsten“ postaje sve poželjnije mjesto za život, što potvrđuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je Zagrebačka županija na 3. mjestu u Republici Hrvatskoj s obzirom na broj izgrađenih zgrada u 2016. godini.

Naime, prema podacima DZS-a koje je analizirao portal župan.hr, na prvom mjestu prema broju izgrađenih zgrada u RH je Zadarska županija s 11,1 posto udjela, potom Istarska s 10,3 posto, a na trećem se mjestu nalazi Zagrebačka županija s 8,4 posto.

Prema navedenom kriteriju u Zagrebačkoj županiji predvode gradovi Dugo Selo, Samobor i Velika Gorica, dok je od općina na prvom mjestu Rugvica, a potom slijede Brckovljani i Bistra.

Očekuje se da će se ovaj uzlazni trend stanogradnje u Zagrebačkoj županiji nastaviti i u narednom razdoblju budući da je 2016. godine izdan velik broj novih građevinskih dozvola – njih 356, od čega se 241 dozvola odnosi na gradnju stambenih zgrada, a 115 dozvola odnosi se na nestambene zgrade. Konkretnije, najviše građevinskih dozvola izdano je na području gradova Velika Gorica, Samobor i Sveti Ivan Zelina, dok od općina prednjače Bistra, Gradec i Brckovljani.

Inače, gledajući sveukupne podatke za Republiku Hrvatsku za 2017. godinu, iz DZS-a poručuju da je izdano 9.418 građevinskih dozvola – što je 17,5 posto više nego u 2016. godini. Od tog broja čak se 82,6 posto odnosi na stambene zgrade i to najviše na novogradnju – čak 70,2 posto.