Prijava

Vaša prijava

Novo vozilo omogućit će brži izlazak na teren i učinkovitije gašenje požara


Novo vatrogasno vozilo stiglo je u garažu DVD-a Turopolje. Riječ je multifunkcionalnom vozilu, koje će u idućih par mjeseci biti opremljeno visokotlačnim modulom i spremnikom s 300 litara vode te 20 litara pjene. Zahvaljujući spremniku s pjenom, vozilo će moći gasiti i požare lakozapaljivih tekućina.

– Vozilo s modulom bit će dobro za manje intervencije,  gašenje požara na otvorenom ili požara automobila. Ova manja vozila su brža, a i jeftiniji su troškovi održavanja. Iako nose manju količinu vode, visokotlačni modul omogućuje manju potrošnju vode te veću učinkovitost – objasnio nam je Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

Visokotlačni modul moći će se i skinuti, a vozilo će onda moći služiti i za tehničke intervencije poput ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, uklanjanja stabala ili za osiguravanje opskrbe električnom energijom.

Foto: Facebook/ DVD Turopolje

No, to nije jedini novitet vezan za ovaj DVD-e. Doznali smo kako je u pripremi projekt proširenja garaže i nabavka novog transportnog vozila.

– U lipnju namjeravamo nabaviti novo putničko vozilo. Cilj nam je imati što noviji vozni park. Kako bi imali gdje držati nova vozila i opremu, morat ćemo proširiti garažu i to bi trebalo biti realizirano ove godine u suradnji s Mjesnim odborom i Gradom Velikom Goricom – dodao je naš sugovornik.

Važnost lokalnih DVD-ova najbolje se pokazala u situacijama elementarnih nepogoda, kada su odigrali važnu ulogu u spašavanju ljudi i imovine. Ponekad su upravo oni prvi koji preuzimaju prvi udar, dok ne dođu puno obolje opremljene snage Javne vatrogasne postrojbe.