Prijava

Vaša prijava

Svjetlana Marijon: ‘Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate’


U Etno naselju Novo Čiče osnovnoškolci iz tog mjesta imali su priliku informirati se o radu udruga i institucija koje se u svom radu bave mladima. Sajam informiranja mladih održao se dan prije obilježavanja Europskog dana informiranja mladih. Upitali smo Ivanu i Lorenu što im se najviše svidjelo.

– Najviše mi se svidio štand Udruge osoba s invaliditetom. Drago mi je što su se i oni uključili u sve ovo. Nažalost nisam još aktivna u niti jednoj udruzi, ali imam namjeru to učiniti kada krenem u srednju školu – rekla nam je Ivana.

– Saznala sam dosta zanimljivih stvari. Najzanimljiviji mi je bio štand Crvenog križa gdje smo saznali nešto više o načinu njihovog djelovanja. Možda i sama jednog dana postanem aktivnija u tom području – objasnila je Lorena.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Mladi su najbogatiji resurs kojim neko društvo raspolaže i investiranje u njih zapravo je investicija u vlastitu budućnost.

– Mladi su veliki potencijal. Zašto su tihi i mirni? Jer ih u škola ma jako opterećujemo sadržajima koji ne daju mogućnost da se oni kreativno izražavaju. Važno jer za istaknuti da sve četiri goričke osnovne škole imaju volonterske klubove kroz koje mladi doprinose svojoj boljitku svoje zajednice. Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate – istaknula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Profesionalno usmjeravanje učenika 7. i 8. razreda u djelokrugu je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je također sudjelovao na Sajmu. Doznali smo i koja su najtraženija zanimanja na burzi rada.

– Ono što se na tržištu traži su sva strukovna zanimanja. Od zanimanja u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu, socijalnoj skrbi do prometa. Od vozača i građevinarskih tehničara, zidara, tesara, automehaničara, konobara, kuhara do zdravstvenih zanimanja. Učenicima koji nemaju ambicija za nastavak školovanja preporučujemo izbor zanimanja u kojima će se sami najbolje pronaći i s kojima će biti zapošljivi. Danas nam fali prodavača, vozača, medicinskih sestara, frizera, konobara, kuhara. Svi koji završe ova zanimanja kasnije mogu pokrenuti svoje poslove uz potpore HZZ-a ili uspješno zaposliti – otkrila nam je Marija Halić, v.d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr