Prijava

Vaša prijava

Gorička srednja strukovna škola uvodi novi smjer


Riječ je o izrazito širokom interdisciplinarnom obrazovanju kojim se osigurava fleksibilnost u zapošljavanju u različitim gospodarskim granama. Nakon četverogodišnjeg školovanja, te položene Državne mature, učenici koji posjeduju aspiracije za nastavkom obrazovanja na visokoj razini mogu upisati željeni fakultet. Ako žele odmah početi raditi,  mogu se zaposliti u privredi, servisu ili laboratoriju.  Na zavodu za zapošljavanje nema nezaposlenih tehničara za mehatroniku. Uči se i raditi s programima poput AutoCAD, CATIA, što je iznimno traženo na tržištu rada.

Mnogi mehatroniku vide kao novu tehničku granu, no zapravo je riječ o novonastalom pristupu kroz koji se naglašava neophodnost ujedinjavanja i snažnog međudjelovanja različitih područja tehnike. Cilj ove znanosti je poboljšanje funkcionalnosti tehničkih proizvoda i sustava spajanjem svih komponenti u jednu.

Što sve može raditi tehničar za mehatroniku?

Zanimanje obuhvaća obavljanje poslova iz područja automatizacije, a uključuje grane strojarstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike i hidraulike, računalstva, te programiranja. Kao takvo integrira znanja i vještine koje su do sada u pojedinim granama zasebno obavljali stručnjaci s područja strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Središnja i integrirajuća kompetencija ovog zanimanja je objedinjavanje poslova vezanih za automatizirane sustave, pri čemu se primjenjuju kompetencije i korelacije iz područja strojarstva, elektrotehnike i računalstva.

Ravnatelj srednje Strukovne škole u Velikoj Gorici Stjepan Kos istaknuo je kako egzistiraju brojne mogućnosti koje ovaj smjer nudi učenicima koji se odluče postati tehničarima za mehatroniku, a koje čeka sigurno zaposlenje.

– Prijedlog upisa za školsku godinu 2019/2020 za ovo zanimanje je 26 učenika za upis u prvi razred. S obzirom na to da je prošla eksperimentalna faza uvođenja, kao strukovna škola te udruženje obrtnika Grada Velike Gorice smatramo da je ovakvo zanimanje poželjno za naš grad. To opravdavamo činjenicom vezanom za razvoj novih tehnika i tehnologija u obrtništvu našeg grada, naročito autoindustrije i elektronike. Inače, kao škola imamo odobrenje za 28 zanimanja, što omogućava učenicima velik dijapazon izbora. Godišnje upisujemo po 15 zanimanja, vodeći računa o budućim potrebama na tržištu rada, pa smo i prošle godine uveli četverogodišnje zanimanje – tehničar za vozila i vozna sredstva, vodeći pritom računa da maturanti naše škole većinom imaju osigurana radna mjesta kod poslodavaca kod kojih su obavljali naukovanje, odnosno, praktičnu nastavu – istaknuo je ravnatelj goričke Srednje strukovne škole Stjepan Kos.

 


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike