Prijava

Vaša prijava

FOTO U Parku dr. Franje Tuđmana niknulo šatorsko naselje


Interventni tim Gradskog društva Crvenog križa održao je pokaznu vježbu u Parku Franje Tuđmana. Pokazali su da su u stanju u vrlo kratkom vremenu podignuti šatorsko naselje u slučaju veće krizne situacije. U ovom trenutku raspolažu šatorima u kojima se u kratkom vremenu može smjestiti 50-tak ljudi, a raspolažu i terenskom kuhinjom koja u relativno kratkom vremenu hranom može opskrbiti 200-tinjak ljudi. No, najveću vrijednost predstavljaju ljudi, volonteri koji svoje slobodno vrijeme koriste kako bi pomagali drugima.

– Volontiram u Crvenom križu dugi niz godina. Još u osnovnoj školi išao sam na natjecanja iz prve pomoći, nastavio sam volontirati i natjecati se i u srednjoj školi, a i sad dok studiram kad uhvatim vremena sudjelujem u aktivnostima Udruge. Ovo je jedna izrazito humana djelatnost. Sutra ćemo na primjer volontirati na Turopoljskoj trci i pružati prvu pomoć, a često volontiramo i na biciklijadama – otkrio nam je Leon, student medicine s dugogodišnjim volonterskim stažom u goričkom Crvenom križu.

25.05.2019. Velika Gorica – Vježba interventnog tima Crvenog križa. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U ovom trenutku u interventnom timu aktivno je između 30 i 40 Goričanki i Goričana, koji se redovito educiraju i uvježbavaju.

– Dobrodošli su svi profili ljudi. Naši članovi su različitih struka, različitih dobnih skupina, a sva znanja kojima raspolažu nama su dobrodošla i iskoristiva. Naši ljudi imaju veliko srce i spremni su uskočiti u pomoć svojim sugrađanima u raznim humanitarnim akcijama, ali nemaju svijest koliko im ova znanja i vještine mogu pomoći u različitim životnim situacijama. Vi s tri mala postupka možete nekome spasiti život. Kad netko padne nesvijest on će u roku od tri do pet minuta umrijeti, ako leži na leđima. Ako znate prepoznati njegovo stanje i okrenete ga na bok, vi ste njemu spasili život – istaknula je Suzana Strunjak, ravnateljica GDCK Velika Gorica.

Galerija fotografija