Prijava

Vaša prijava

28 zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj


I ove godine kao i do sada velikogorički hodočasnici kreću na svoje zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.

Hodočašće će krenuti  u subotu 31. kolovoza 2019. u 05:00 sati ispred župne crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Ulazak u svetište u procesiji očekuje se oko 15:30 sati, a euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici u 18:00 sati kojeg će predvodit  krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s velikogoričkim svećenicima.

Prije 28 godina, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, tadašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu.

Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goric, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992.

Po završetku hodočašća vjernici su se raspitivali hoće li se hodočašće nastaviti te se tako Mariji hodočasti već 28 godina.