Prijava

Vaša prijava

MIG HRZ-a presreo ukrajinski putnički zrakoplov


Na zahtjev nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj zrakoplov iz Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jučer je s Plesa uzletio kako bi presreo tada nepoznatu letjelicu u hrvatskom zračnom prostoru.

– Uspješno je presretnut i identificiran ukrajinski putnički zrakoplov, koji se zbog pogrešno postavljene frekvencije na radiouređajima nije javljao civilnoj kontroli leta. Nakon presretanja na području iznad Splita, zrakoplov je uspio uspostaviti radiovezu s nadležnom kontrolom leta te je sigurno nastavio let prema planiranom odredištu, a ispraćen je do granice s BiH – poručili su iz MORH-a.

Utvrđeno je kako je riječ bila o putničkom zrakoplovu tipa AN-26, koji je letio na ruti iz Španjolske za Rumunjsku.

Prema standardnoj proceduri, u ovakvim situacijama NATO zapovjedništvo u Torrejonu angažira dežurni borbeni dvojac za provjeru identiteta i namjere zrakoplova. Taktička kontrola i navođenje borbenih zrakoplova provodi se iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, koja je uz dežurni borbeni dvojac dio NATO integriranog sustava protuzračne I proturaketne obrane – NATINAMDS. Cijeli postupak uspješno je proveden, u skladu sa svim sigurnosnim procedurama, dodali su iz Ministarstva.