Prijava

Vaša prijava

‘Posadi drvo, ne budi panj!’


U kolovozu ove godine na Facebooku je začeta ideja o zajedničkoj sadnji drveća u cijeloj Hrvatskoj 25., 26. i 27. listopada. Građansku inicijativu je putem društvenih mreža pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar. Cilj joj je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Sve je započelo kroz Facebook grupu “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj”, no nakon nekoliko dana toliko se ljudi prijavilo (grupa trenutno broji više od 20.000 članova) da su organizatori odlučili za svaku županiju napraviti posebnu grupu. Stoga je za sve nas otvoren poziv da se uključimo u područje za Zagrebačku županiju.

“Pozivamo sve škole, vrtiće i udruge da se pridruže u ovoj eko akciji, a i svi vi koji imate malo slobodnog mjesta u vrtu iskoristite priliku da budete dio velike akcije sadnje. Možda imate sadnice koje možete donirati, bit će dobrodošle!”, poručili su iz Osnovne škole novo Čiče, koja se priključila akciji.

Osim OŠ Novo Čiče, uključeni su i Turopoljska Udruga Skauta Tur te Mineral Promet d.o.o., koji će za potrebe akcije donirati sadni materijal zeolit.

“Ukoliko biste željeli da vaša sadnica krasi javnu površinu, pozivamo vas da ne sadite samoinicijativno, već u dogovoru s VG Komunalcem, s kojim ćemo se koordinirati kada vidimo koliko ima zainteresiranih građana. Možete se javiti na raspravu u našoj grupi s prijedlogom ili idejom”, pozivaju se građani.

I zato, kao što kaže naziv inicijative… Posadi drvo, ne budi panj!