Prijava

Vaša prijava

Umrla je Baka Azenić. Svoj mir pronaći će uz voljenog Dedu…

[]

U ovim depresivnim trenucima, kad smo okruženi općom zbunjenošću, na trenutke i panikom zbog ovog odvratnog virusa s potencijalno smrtonosnim posljedicama, u nadrealnoj situaciji u kojoj je praktički cijeli svijet stao, kakva i može doći vijest iz svijeta sporta osim tužna i tragična… Vijest o smrti koja nema nikakve veze s koronavirusom.

Petnaestak godina i dva mjeseca nakon što se iznad oblaka preselio njezin suprug Antun, na onaj svijet otišla je i Marija Azenić. Ili, jednostavnije, Baka. Tako je to uvijek bilo, Deda i njegova prva dama, za odbojkašice Azene i njihove obitelji isključivo Baka, nisu se razdvajali ni na trenutak. Zajedno na svakom treningu Azene, njihova sportskog djeteta, zajedno na svakoj utakmici, vrlo ih se rijetko moglo vidjeti razdvojene. Ovih posljednjih 15 godina razdvojio ih je život, a sad će se opet spojiti negdje gore, na boljemu mjestu.

U dvorani su Deda i Baka uvijek bili zajedno, na apsolutno svakom treningu odbojkašica Azene

Pronaći će Baka svoj mir, to je sigurno, jer izmučila ju je dugogodišnja borba s bolešću. Izmučile su je i neke teške traume, kao što su smrt voljenog supruga, zatim sina Zlatka 2015., pa onda i kćeri Snježane u travnju 2018… Ljubav je dolazila iz obitelji, od unuka, Snježanine djece Senne, Davida, Marije, Ane i Simone, te Zlatkove djece Andreja, Morana, Doriana, Borne i Andreja. Desetero unuka ostalo je bez bake, cijela gorička odbojkaška obitelj bez Bake…

Posljednji put vidjeli smo je na turniru kojeg u čast njezina supruga organiziraju bivše “azenašice”, cure iz HOK Gorice, zet Sven dogurao ju je u kolicima, pazio na nju, a kasnije je i vratio u dom. I omogućio na taj posljednji susret s Bakom, izmučenom bolešću, ali i dalje simbolom jednog predivnog sportskog razdoblja u našem gradu. Slabo je prepoznavala lica, gubila se, ali jednog čovjeka je prepoznala… Profesora Vladimira Jankovića, čuvenog Bracu, čovjeka koji je stvorio Azenu, pomogao skupini djevojčica da izrastu u igračice, a klubu da dođe do vrha.

Iza Bake je ostalo 88 ljeta, jeseni, proljeća i zima, a svima onima koji su živjeli u njezinom okruženju, pravoj i proširenoj obitelji, prijateljima, ostat će uspomene. Na jednu posebnu ženu, na vrijeme kad je jedan bračni par pokazao da se i uz “staru školu” može uspjeti na poslovnom, ali i sportskom planu.

I evo ga, spojit će se opet, negdje gore visoko.