Prijava

Vaša prijava

Kampanjom ‘Iz vrata’ MUP poziva sve građane da im pomognu u borbi protiv nasilja nad djecom

[]

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena svakodnevnom životu, u situacijama narušene obiteljske dinamike, može dovesti do nasilja, i to posebice prema ranjivim članovima obitelji, kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. U takvim crnim scenarijima najnezaštićeniji su najmlađi, bilo da su neposredne žrtve ili promatrači nasilja u obitelji. Djeca intenzivno proživljavaju izloženost nasilju, opetovano pate, a ne mogu si pomoći, već trebaju našu zaštitu.

– U to ime, ne smijemo dozvoliti da, unatoč sezoni zatvorenih vrata, nasilje ostane neprijavljeno, jer kada se nasilje prijavi, djetetu ima tko pomoći. Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i policija kontinuirano rade na prevenciji nasilnih i zlostavljajućih događaja, koji uništavaju živote i brišu bezbrižnost s dječjih lica, no u ovim izvanrednim okolnostima socijalnog distanciranja i dugotrajnijeg boravka u svojim domovima, u tome trebamo pomoć čitavog društva, građana, susjeda, poznanika, djetetove najbliže okoline i medija – ističu iz Ministarstva unutarnjih poslova i dodaju kako su itekako svjesni rizika i pojačane mogućnosti eskalacije nasilja iza zatvorenih vrata.

Stoga su, zajedno s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i digitalnom agencijom Degordian, krenuli u kampanju “Iza vrata”, a napominju i kako nasilje u obitelji i nad djecom nije privatna stvar: “Odgovornost njegova sprječavanja leži na čitavoj zajednici i tiče se svih onih koji čuju i slute, a okreću glavu i šute. Svaka dojava nasilja prevencija je ponavljanja i širenja nasilja”.

Kampanjom “Iza vrata” želi se senzibilizirati svakog pojedinca na reakciju kada nasluti rizik i prijetnju sigurnosti djeteta ili drugog ranjivog člana obitelji, tako što će svoje sumnje dojaviti policiji.