Prijava

Vaša prijava

VIDEO Evo što će biti s plaćama u javnom sektoru, financiranjem udruga te stipendijama za učenike

[]

Kriza zbog pandemije koronavirusa utjecat će i na gradski proračun, a ono što Goricu zasigurno očekuje je rebalans proračuna. O tome je danas govorio i gradonačelnik Dražen Barišić.

– Nisu upitne niti plaće, kao ni obveze prema dobavljačima. Naravno da će neke aktivnosti koje su bile planirane proračunom postati nebitne jer zbog mjera nema ni javnih okupljanja, manifestacija, a neće biti ni planiranih nabavki neke opreme. Iskoristit ćemo i beskamatni zajam Ministarstva finacija za jedinice lokalne samouprave. Posljedice će se osjetiti, ali ja mislim da se neće osjetiti na vitalnim funkcijama našeg grada, ni proračunskih korisnika – kazao je Barišić.

Što se tiče velikih gradskih projekata, kazao je gradonačelnik, ova kriza nije zaustavila njihovu pripremu. Natječaji, građevinske dozvole, suglasnosti i planirani kredit su spremni.

– Prije početka izgradnje procjenit ćemo da li ćemo i kojom dinamikom započeti projekte. Ja mislim da smo mi stabilan grad, solidnog i kvalitetnog proračuna i u boljoj smo poziciji od susjednih gradova, pa mislim da će se ovi naši projekti koji nam služe za poboljšanje kvalitete života u budućnosti i realizirati – objasnio je gradonačelnik Barišić.

Budući da aktivnosti udruga trenutno miruju zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, neće biti potrebe ni za izdvajanjima iz gradskog proračuna za neke od njihovih aktivnosti. Ipak, gradonačelnik je kazao kako će im se podmiriti troškovi režija i hladnog pogona kao što je to, na primjer, održavanje sportskih terena.

– Mjere štednje će biti na snazi, a to se odnosi na sportske, kulturno-umjetničke, tehničke i druge udruge u našem gradu. S obzirom na to da je smanjen rad, manje su i potrebe – kazao je gradonačelnik i dodao: – Jedina zajednica o kojoj ćemo sada i više voditi računa i financirati ju i više nego do sada je vatrogasna zajednica, kao i ostale bitne dionike u sustavu civilne zaštite kako bi nam mogli i dalje pružati pomoć koja nam je itekako potrebna – kazao je gradonačelnik te se osvrnuo i na plaće zaposlenika u gradskim institucijama i tvrkama.

– Do toga će doći nastavno na razgovore koje će Vlada provesti sa sindikatima na nacionalnoj razini i nastavno na naše razgovore s našim sindikatima. Mislim da bi bilo primjereno da i mi, kao javni sektor, podnesemo dio tereta situacije u kojoj se nalazimo jer ovaj drugi dio sektora podnosi taj teret i tu moramo biti solidarni – zaključio je Barišić.

Stipendije za učenike, kao i besplatni udžbenici nisu u pitanju, kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

– Grad će i ove godine osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike, a srednjoškolcima dati po 1.000 kuna za kupnju srednjoškolskih udžbenika. Uz to nastavit ćemo i davati stipendije za učenike u deficitarnim zanimanjima i jednokratne stipendije – kazao je Ačkar.